Myymäen uusi vanhustenkeskus on saanut asukkaansa

Myyrmäen Paalutorille syyskuussa valmistunut uusi vanhustenkeskus on saanut asukkaansa. Avajaisia vietetään torstaina 7.11.2019.

Vanhustenkeskuksessa on 199 asuntoa. Pitkäaikaisen erityisasumisen paikkoja on sata, palveluasumisen 44 sekä lyhytaikaisen kuntouttavan toiminnan tai omaishoidon lomittamisen paikkoja 55. Asukkaita Myyrmäkeen voi tulla paikkamääriä enemmän, sillä pariskunnat voivat asua samassa asunnossa.

Vanhustenkeskus on koti ja työpaikka

Vantaan vanhusten erityisasumisessa halutaan tarjota kodinomaista ja yksilöllistä asumista asiakkaiden toiveita kuunnellen. Asunnot voi sisustaa yksilöllisesti ja omanlaisen elämisen toivotaan jatkuvan myös vanhustenkeskuksessa. Asukkaita tuetaan kuntoutuksessa ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Tämä on huomioitu myös uuden vanhustenkeskuksen tilasuunnittelussa, jossa on mm. kuntosali ja käytäviä, jotka viettävät loivasti ylös- tai alaspäin.

Myyrmäen vanhustenkeskuksen toimintafilosofia kiteytyy kotihoivamallin ympärille. Vanhustenkeskus on asiakkaansa koti, jossa hänellä on mahdollisuus asua omassa asunnossaan elämänsä loppuun saakka. Palveluntarpeen muuttuessa hänen ei tarvitse vaihtaa paikkaa esimerkiksi palveluasunnosta erityisasumisen puolelle, vaan uudet palvelut ja lisääntynyt apu tuodaan asiakkaalle siihen asuntoon, jossa hän on jo asunut. Samalla kuitenkin huolehditaan siitä, että hoitajia on tarvittava määrä paikalla jokaisessa kerroksessa.

Hoitajien apuna uudessa vanhustenkeskuksessa on uusinta teknologiaa. Asukkailla on esimerkiksi älyrannekkeet, jotka seuraavat vointia ja hälyttävät tarvittaessa poikkeuksista, vaikka asukas ei siihen itse kykenisi. Modernia teknologiaa hyödynnetään myös aktiivisen ja virikkeellisen arjen mahdollistamiseksi. Kuntosalissa on interaktiivisia kuntoiluvälineitä ja keskukseen tulee myös interaktiiviset äly-tv:t, joissa on monia osallistavia ja aivotoimintaa aktivoiva sovelluksia.

─ Tv-ruudun voi kääntää myös vaakatasoon ja pelata sillä vaikka peliä, jossa läpsitään sammakkoja. Kuntosalilla on tasapainoilumatto, jonka ruudulla näkee itsensä laskemassa mäkeä, iloitsee vs. erityisasumisen palvelupäällikkö Nina Linja

Asukkailta, omaisilta ja henkilökunnalta uusi rakennus saa kiitosta avarista ja valoisista tiloista sekä toimivista, viihtyisistä asunnoista, jotka on mahdollista sisustaa omannäköisiksi.

─ Kaikissa asunnoista on oma keittonurkkaus, jossa voi vaikkapa keittää kahvit tai paistaa letut läheistensä kanssa. Omaiset ja vapaaehtoiset ovatkin lämpimästi tervetulleita vierailuille, toivottaa vs. vammais- ja vanhuspalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Myyrmäen vanhustenkeskus tarjoaa monimuotoista asumista ikäihmisille. Keskus on Suomen suurin ARA-rahoitteinen vanhustenkeskus sisältäen 199 asuinpaikkaa. Kiinteistön kokonaislaajuus on 13 998 m². Rakennuttajana on toiminut VAV Asunnot. Suunnittelun ja rakennuttamisen on toteuttanut Lujatalo Oy ja P&R Arkkitehdit Oy.

Julkaistu: 6.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter