Vantaan perheneuvolalle Kataja ry:n myöntämä Vuoden parisuhdeteko -kunniamaininta

Parisuhdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö Parisuhdekeskus Kataja ry on päättänyt myöntää Vuoden parisuhdeteko -kunniamaininnan Vantaan kaupungin perheneuvolatoiminalle. Vuoden parisuhdeteko -kunniamaininta luovutetaan Kataja ry:n järjestämillä Parisuhdepäivillä Helsingissä 6.11.2019.

Kunniamaininta myönnetään Vantaan perheneuvolatoiminnan erityisestä innokkuudesta ja ansiosta parisuhteen huomioimiseksi. Vantaalla perheneuvoloiden henkilöstöllä on laaja-alaista osaamista ja valmiutta parisuhdekysymysten käsittelyyn osana perheiden kokonaisvaltaista tukemista. Toiminnan tavoitteena on sovinnollisen yhteisvanhemmuuden edistäminen.

Vantaalla on tunnistettu tarve auttaa perheitä parisuhdekysymyksissä oikea-aikaisesti. Esimerkiksi kesälomien jälkeen on huomattu yhteydenottojen lisääntyneen, jolloin apua parisuhteen kysymyksiin tarjotaan jo myös kesäaikaan ennen lomien päättymistä. Vanhempia halutaan muistuttaa siitä, että he tarvitsevat myös yhteistä aikaa. Tähän innostetaan mm. erilaisilla tempauksilla, kuten tarjoamalla kesäisin veloituksetta käyttöön parisuhdetandem-pyörän.

─ Parisuhde on teema, jota ei voi jättää jonoon, huomauttaa Vantaan perheneuvolatoiminnan päällikkö Marjo van Dijken. Vanhempien keskinäiset vuorovaikutustaidot vaikuttavat lapsen psyykkiseen hyvinvointiin. Haluamme tukea vanhempien parisuhdetta ja ottaa rohkeasti myös parisuhdekysymykset puheeksi asiakastapaamisissa, jatkaa van Dijken.

Parisuhdetekotunnustus myönnetään vuosittain henkilölle, henkilöille tai yhteisölle, joka on vaikuttanut parisuhdeteollaan parisuhteiden hyvinvointiin – toimintakulttuuriin tai parisuhteen hyvinvointia vahvistavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun tai henkilökohtaisella toiminnallaan vahvistanut parisuhteiden hyvinvointia. Palkinnon saajan valitsee Parisuhdekeskus Kataja ry:n hallitus. Kunniamaininta on aikaisemmin myönnetty mm. rouva Tellervo Koivistolle, sekä parisuhdetoiminnan uranuurtajalle Liisa Tuoviselle. Vantaan perheneuvolatoiminnan yksikön saama tunnustus on ensimmäinen perheneuvolan saama kunniamaininta.

Perheneuvolasta tukea elämän mullistuksiin

Siirtymät parista perheeksi tai toisen lapsen syntymä voivat aiheuttaa perheissä isoja mullistuksia, jolloin tarvitaan perheneuvolan tukea. Uusperheessä parisuhde on usein erilaisten paineiden alaisena herkästi haavoittuva.

─ Parisuhde on aina taustalla, kun puhutaan perheen hyvinvoinnista ja vanhemmuudesta, painottaa Vantaan perheneuvolan pari- ja perhepsykoterapeutti Virve Virkki.

Vantaalla on kehitetty uudenlaista toimintaa, jotta vastoinkäymisiä kohdanneita asiakkaita pystyttäisiin tukemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

─ Tänä syksynä minulla on ollut koekäytössä parisuhteen kriisiajat. Tausta-ajatuksena on, että nopealla puuttumisella voidaan välttää pikaistuksissa toteutettuja eroja sekä kärjistyneiden tilanteiden pitkittymistä. Nämä aiheuttavat kohtuutonta rasitusta koko perheelle, etenkin lapsille, Virkki toteaa.

Neuvoja parisuhteen ylläpitämiseen ja kehittämiseen saa myös verkossa. Vantaan perheterapeutit ovat ottaneet modernit työkalut haltuun ja tehneet YouTubeen lyhyitä videoita, joilla he antavat arjen vinkkejä parisuhteen hyvinvointiin.

Katso YouTubesta Virve Virkin vinkit toisen huomioimiseksi parisuhteessa.

Julkaistu: 6.11.2019 
(muokattu: )