Vandalax-tunnustus jaettiin Andreas Koivistolle

Vuoden Vandalax-tunnustus ojennettiin Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivistolle ruotsalaisuuden päivän juhlassa Helsinggårdilla. Työssään Koivisto kertoo mielellään myös ruotsinkielen pitkästä historiasta Vantaalla.

Ruotsalaisuuden päivää 6.11. juhlittiin Vantaalla perinteisesti nuorisoseurantalon juhlatilaisuudessa, jossa ohjelmassa oli juhlapuheen ja teatteriesityksen lisäksi tämän vuoden Vandalax-tunnustuksen luovutus. Tänä vuonna tunnustuksen sai ilahtunut Andreas Koivisto.
- Tämä tuntuu erityisen hienolta, sillä isoäitini Ulla-Stina Westman sai ensimmäisen Vandalax-tunnustuksen vuonna 2004.

Ruotsin kielen edistäminen on Koivistolle tuttua puuhaa. Koivisto kokee, että ruotsin kieli näyttäytyy Vantaalla melko hajanaisena. Moni vantaalainen on kaksikielinen, minkä Koivisto näkee enemmänkin mahdollisuutena.
- Teen mielelläni työtä kaksikielisen Vantaan eteen, enkä halua pakottaa ketään käyttämään ruotsia. Toivon, että ruotsi säilyisi elävänä osana Vantaata ja että mahdollisimman moni kaksikielinen perhe hyödyntäisi molempia kieliä. Toivoisin myös, että ruotsia voitaisiin hyödyntää suomenkielisissä perheissä.

Andreas Koivisto työskentelee Vantaan kaupunginmuseon arkeologina. Työssään hän levittää tietoa siitä, millaista elämä on Vantaalla ennen ollut.
- Vantaalla on upea ja pitkä historia, jota mielelläni tuon esiin. Pidän usein luentoja kouluissa ja vedän runsaasti opastuksia. Niiden aikana kerron usein ruotsin kielen asemasta entisajan Vantaalla. Pyrin työssäni kertomaan kiehtovasta historiastamme usealla eri tavalla, muun muassa kaksikielisissä blogeissa ja kirjoissa. Samalla tämä on toimiva tapa jatkaa työtä ruotsin kielen ja kaksikielisyyden eteen Vantaalla.

Vandalaxen -tunnustus jaetaan vuosittain henkilölle, joka on edistänyt ruotsinkielisyyttä Vantaalla. Svenska kommittén valitsee tunnustuksen saajan ehdotusten perusteella. Tunnustus jaettiin tänä vuonna kuudennentoista kerran.

Julkaistu: 6.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter