Kaupunginmuseon ympärille näyttävä Carl Albert Edelfeltin aukio - Tekninen lautakunta hyväksyi yleissuunnitelman

Tekninen lautakunta kokoontui keskiviikkona 22.4. Kokous järjestettiin tämänhetkisten suositusten mukaisesti etäkokouksena, johon oli mahdollista osallistua verkon välityksellä.

Tekninen lautakunta hyväksyi kokouksessaan Tikkurilan vanhan linja-autoaseman ja kaupunginmuseon ympäristön alueen yleissuunnitelman (asia 14). Nykyisen Tikkurilan aseman eteläpuolella sijaitseva alue uudistuu korkeatasoiseksi julkiseksi kaupunkitilaksi, joka yhdistää kävelykeskustan ja jokirannan alueet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi osana Tikkurilan uudistuvaa keskustaa. Kauppakeskus Dixin ja kaupunginmuseon väliin rakennetaan komea kaupunkitila, Carl Albert Edelfeltin aukio. Keskeisestä aukiosta on tulossa asema-alueen kohtaamis- ja kokoontumispaikka, jonne sijoittuu taiteilijapariskunta Teija ja Pekka Isorättyän teoksia. Niistä keskeisimpänä suuri messingistä rakennettu ”Korppi”, joka toteutetaan aiemmin kaupungin info- ja palvelupisteenä toimineen purettavan rakennuksen tilalle. Aukiolle levittäytyvät korpin siivet toimivat myös katoksena. Muita aukioon liittyviä teoksia ovat mahdolliseksi kahvilaksi tai kioskiksi suunniteltu ”Taipunut vaunu” sekä rata-aluetta rajaava taideaita ”Aseman kellot”. Museorakennuksen pohjoispuolelle on suunniteltu pieni asemapuutarha muistumana aseman entisestä viheralueesta. Aukion nykyisistä puista säilytetään museon edustalla sijaitsevat kaksi tammea sekä iso jalava radan varressa. Aukiolle istutetaan myös uusia puita, sijoitetaan istuimia, pyörätelineitä sekä alueen taidekonseptista ja historiasta kertovia tauluja. Lisäksi kaupunginmuseon ympäristöön sijoitetaan museon näkyvyyttä lisääviä opasteita.

Aukion lisäksi suunnittelualueeseen sisältyy Hertaksentie, Ratatien itäreuna, Hertaksenpuisto, Tikkurilan Veteraanipuisto ja Veteraaniaukio. Veteraanipuistoon ja Veteraaniaukiolle sijoitetaan uusia penkkejä sekä Teija ja Pekka Isokättyrän taidekonseptiin liittyviä teoksia.

Suunnitteluun on tuotu mukaan käyttäjien näkökulmaa palvelumuotoilun avulla. Verkkokyselyn avulla kartoitettiin käyttäjien näkemyksiä alueesta. Nykyisin epäviihtyisäksi, turvattomaksi ja läpikulkupaikaksi koetulle alueelle toivottiin erityisesti lisää kasvillisuutta, oleskelupaikkoja, kävelyteitä, valaistusta, tapahtumia ja historiasta kertovia opasteita tai muita merkkejä.

Aukiokokonaisuuden toteuttamisen kustannusarvio on noin 4 miljoonaa euroa. Rakentaminen voisi käynnistyä aikaisintaan vuonna 2021. Tutustu yleissuunnitelmaan sekä aukion ja sen taideteosten havainnekuviin.

Lisäksi päätettiin mm.:

  • Hyväksyä esitys seitsemästä koulu- ja päiväkotipaviljongista. Lautakunta esitti lisäyksenä, että hankinnoissa toteutetaan resurssiviisauden tiekartan tavoitteita ja tavoitellaan puun käytön lisäämistä rakennusmateriaalina. Aiheesta lisää ennakkotiedotteessa.
  • Hyväksyä Jokiuoman päiväkodin tarveselvitys (asia 6). Jokiuoman päiväkoti tarvitaan vastaamaan Myyrmäen alueen varhaiskasvatusikäisten lasten määrän kasvuun. Rakennuspaikalta puretaan nykyinen Jokiuoman päiväkoti, joka voi olla toiminnassa, kunnes uusi päiväkoti on valmis. Samoin hyväksyttiin Kaivokselan koulun remontin ja laajennuksen tarveselvitys (asia 7). Tarveselvitykset hyväksyttiin 14.4. osaltaan myös opetuslautakunnassa, jonka päätöstiedotteessa hankkeista lisää.
  • Valita Terrawise Oy urakoitsijaksi Ylästön uusien asemakaava-alueiden (Ylästö 7 & 8 sekä Sutars 2 -nimiset asemakaavat) katujen toteuttajaksi. Urakan hinta on noin 2,7 miljoonaa euroa (asia 15).

Asia 13, Myyrmäen ja Aviapoliksen suuralueiden metsäsuunnitelman hyväksyminen jätettiin pöydälle. Kaikki muut asiat päätettiin esitysten mukaan.

Esityslista kokonaisuudessaan: http://paatokset.vantaa.fi

Julkaistu: 23.4.2020 
(muokattu: )