Kolmen opiskelijan mietteitä lähiopetukseen paluusta

Iiris Salmelainen (vas.), Anni Noponen ja Julius Reinhardt.

Vantaan lukioissa ja ammattioppilaitoksissa on palattu lähiopetukseen 3.5. alkaen. Jututimme kolmea opiskelijaa etäopetuksen päättymisestä. He odottivat muun muassa kavereiden näkemistä ja mahdollisuutta kysyä kysymyksiä kasvotusten luokassa.

Iiris Salmelainen opiskelee ensimmäisellä vuosikurssilla Sotungin lukiossa. Koulussa on etäopiskeltu yhtäjaksoisesti joulukuusta asti ja yli kuukausi hybridimallilla. Salmelainen löytää etäopiskelusta hyviäkin puolia.

”Opin itse parhaiten omassa rauhassa, silloin, kun saan keskittyä yksinäni asia kerrallaan”, Salmelainen sanoo.

Lähiopiskelu lukioissa ja ammattioppilaitoksissa jatkui toukokuun alussa, ja se on hänestä tervetullut muutos.

”Palaan mielelläni kouluun, siellä on enemmän hälinää ja väkeä. Hauska on nähdä myös muiden vuosikurssien opiskelijoita, sillä nyt olemme opiskelleet verkkoympäristössä omien luokkalaisten kesken ja nähneet vain toisiamme.”

Salmelaista huolettaa hieman, säilyvätkö turvavälit myös lähiopetuksessa.

”Meidän koulussa turvaväleistä huolehditaan esimerkiksi niin, että pöydät ja tuolit on sijoitettu ympäri luokkaa, jotta emme olisi aivan vierekkäin”, Salmelainen kertoo.

Etäopiskelu on vaatinut omatoimisuutta

Matkailualaa kolmatta vuotta Vantaan ammattiopisto Variassa opiskeleva Anni Noponen sanoo tottuneensa etäopiskeluun nopeasti, ja käytössä olevat oppimistyökalut kuten ItsLearning ovat tulleet tutuiksi.

”Päivärytmi on säilynyt hyvänä ja koneen on aina jaksanut avata aamulla. Etäopiskelu on omatoimisempaa, kun täytyy asettaa aikatauluja ja noudattaa niitä”, Noponen sanoo.

”Totta kai opettajat ovat auttaneet ja opastaneet meitä tässäkin tilanteessa. Voin toki kuvitella, että etäopiskelu ei sovi ihan kaikille.”

Noponen palaa innoissaan lähiopetukseen, sillä hänellä on huiput opettajat ja opiskelukaverit.

”Matkailualalla on normaalisi paljon vierailuita ja käydään tutustumassa eri kohteisiin. En ole ihan varma mitä kaikkea tässä vielä on luvassa ennen valmistumista, mutta, olen odottavin mielin”, Noponen toteaa.

Keskustelu opettajien kanssa helpompaa

Vaskivuoren lukion ykkösvuosikurssin opiskelija Julius Reinhardt odottaa lähiopetukseen paluulta erityisesti kavereiden kohtaamista.'

”Uskon, että lähiopetukseen palatessa opetuksen laatu paranee ja samalla myös kavereiden näkeminen on mukavaa”, Reinhardt sanoo.

Hän mainitsee lisäksi kouluruoan esimerkkinä asiasta, joka on aiemmin ollut kenties itsestäänselvyys ja jota hän kuitenkin arvostaa.

”Olen kaivannut keskustelua opettajien kanssa, sitä on etäopetuksessa jotenkin vaikea pitää yllä. Uskon, että monella on isompi kynnys kysyä asioita videon välityksellä, kuin luokassa.

Reinhardt ei pidä etäajan käytäntöjä yksinomaan huonoina, osia niistä voisi pitää käytössä normaaliin opetukseen palatessa.

”Voisi miettiä esimerkiksi sitä, voisiko info-tilaisuuksia järjestää jatkossa etänä”, hän pohtii.

Julkaistu: 7.5.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter