Kerrostalo Kivistössä värikkäine yksityiskohtineen

Arkkitehtiliiton palkinto Vantaan kaupungille Kivistön alueen laadukkaasta toteutuksesta

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2019 on myönnetty Vantaan kaupunkisuunnittelulle ja rakennusvalvonnalle Kivistön alueen laadukkaasta kaupunkimaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Kivistössä yhteisenä tavoitteena on ollut kaupunkikeskustan kehittäminen eläväksi jalankulkuympäristöksi.

Palkintoperusteissa kiitellään Vantaan Kivistön alueella yhdistyvän hienolla tavalla luonnonläheisyys ja kaupunkimaisuus. Aluetta leimaavia piirteitä ovat laadukas rakennussuunnittelu ja virikkeellinen jalankulkuympäristö yhdistettynä hyviin julkisiin liikenneyhteyksiin.

Palkintoa perjantaina Arkkitehtipäivillä vastaanottamassa ollut Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine iloitsee pitkäjänteisen työn saamasta tunnustuksesta. Kiitos onnistuneesta ja rohkeasta kaupunkikuvallisesta ohjauksesta kuuluu monille alueen suunnittelutyössä ja toteutuksessa mukana olleille.
- Kivistössä olemme onnistuneet aktiivisen sidosryhmätyöskentelyn kautta varmistamaan aidon ja kestävän kaupunkiympäristön toteutumisen. Tuntuu tosi hienolta, että saamme yhdessä rakennusvalvonnan kanssa tällaisen tunnustuksen! Tärkeintä kuitenkin on, että hyvän suunnittelun ja rakentamisen laatu välittyy kivistöläisten arkeen, Tarja Laine painottaa.

Kehäradan varteen, Kivistön ja Lapinkylän asemien ympärille rakentuvasta Kivistön keskustasta on kasvamassa 50 000 asukkaan kotikaupunki. Keskustaan tukeutuu koko Kivistön suuralue, joka kattaa läntisen Pohjois-Vantaan ja pinta-alallisesti kolmasosan Vantaasta. Kivistön suuralueen länsi- ja itäreunojen laajoilla ja yhtenäisillä kaupungin rajojen yli jatkuvilla metsäalueilla sijaitsee useita arvokkaita luontoalueita.

Kivistön keskusta on edelläkävijä vahvaan suunnitteluvisioon pohjautuvassa kaupunkikehityksessä. Ensimmäinen keskustavisio laadittiin jo viime vuosikymmenellä. Vuonna 2017 päivitetty Kivistön keskustan visio kahteen juna-asemaan tukeutuvasta monipuolisesta ja värikkäästä kaupungista mahdollistaa ekologisesti, sosiaalisesti ja monin tavoin kestävää, onnellista kaupunkielämää. Vision toteutuminen vaatii pitkäjänteistä toimintaa, seurantaa ja vahvaa yhteistä tahtotilaa.

Kivistössä tavoitteena on kaupunkirakenteeltaan tiivis, monimuotoinen ja vaihteleva kaupunkikeskusta. Vehreys on läsnä kaupungissa ja luonto on lähellä laajoilla metsäalueilla ja Vantaanjoen kulttuurimaisemassa. Kävelyä ja pyöräilyä priorisoidaan kaikilla väylillä ja jalankulun ja pyöräilyn reitit tukeutuvat myös viherrakenteen verkostoihin ja ne täydentävät toisiaan. Koko keskusta-alueella on keskitetty pysäköintijärjestelmä. Kivistö on myös lähipalveluiden kaupunki, ja alueen koko keskusta rakentuu tehokkaaksi ja urbaaniksi jalankulkua suosivaksi kaupunkiympäristöksi sisältäen paljon monikäyttöistä kivijalkaliiketilaa. Samalla Kivistö on asukkaidensa aktiivinen ja värikäs kotikaupunki, jossa myös taide ja monimuotoinen korttelirakenne luovat alueelle oman vahvan paikallisidentiteettinsä.

SAFAn tiedote palkinnosta

Lue lisää Kivistön alueesta

Julkaistu: 18.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter