Kauhakuormaaja irrottaa levyä padosta

Jasper Pääkkönen Tikkurilankosken padon purkamisesta: Vantaa on todellinen edelläkävijä

Tikkurilankosken padon purkamista juhlittiin maanantaina kulttuuritehdas Vernissan terassilla. Padon osittainen purkaminen helpottaa uhanalaisen meritaimenen nousua Keravanjoessa ja parantaa samalla alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Näyttelijä, perhokalastaja Jasper Pääkkönen toivoo muiden ottavan mallia Vantaasta virtavesien ennallistamisessa.

Runsas väkijoukko seurasi kulttuuritehdas Vernissan aurinkoisella terassilla satavuotiaan padon purkua ja sen kunniaksi järjestettyä ohjelmaa. Padosta puretaan sen keskiosa, minkä jälkeen koskialue kunnostetaan. Tämä vie aikaa ja työn edistymistä ehtii hyvin seuraamaan vielä nyt alkukesästä. Suojeltujen rakennusten, polttouunin piipun ja padon reunaosien säilyttämisellä vaalitaan merkittäviä Tikkurilan teollisuushistoriaan liittyviä kulttuurihistoriallisia arvoja.

Kala-aktivistina tunnettu näyttelijä Jasper Pääkkönen lähetti tilaisuuteen videotervehdyksen. Kroatiasta kuvausmatkalta tavoitetun Pääkkösen mukaan maailmalta on paljon hyviä kokemuksia siitä, miten hämmästyttävän nopeasti jokiluonto elpyy patojen purkamisen jälkeen.
- Tämä on pieni, mutta merkittävä hanke, sillä Suomessa padonpurkuja ei juurikaan ole tehty. Vantaa on suunnannäyttäjä ja teidän tulee olla tästä suunnattoman ylpeitä. Vantaanjoki ei kuitenkaan ole yksin Vantaan vaan 14 kunnan asia. Seuraavaksi pitäisi purkaa täydellisenä tulppana toimiva Vanhankaupunginkosken pato, Pääkkönen haastoi kotikaupunkiaan Helsinkiä.

Entinen eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja, WWF:n Suomen osastoa perustamassa ollut ministeri Pertti Salolainen kertoi puolestaan suomalaisen ympäristönsuojelun tuulisesta poliittisesta historiasta. Tilaisuuden juontanut kalastus- ja pyöräilyaktiivi Mikko ”Peltsi” Peltola esitteli ja koeajoi Vantaan kaupunkipyörän. Tuhat pyörää saapuu telineisiinsä 17. kesäkuuta.

Kaupungin puheenvuoron juhlassa käyttänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Multala totesi jokivarsien olevan Vantaalla erityisen tärkeitä virkistysalueita.
- Puroluonto on monimuotoista vantaalaista lähiluontoa parhaimmillaan. Tämä padon purkaminen ja Tikkurilan jokirannan kunnostus ovat hieno kunnianosoitus kaupungilta lähiluonnolle, Multala sanoi.

Padon purkaminen on osa laajempaa Tikkurilan jokirannan kunnostushanketta, jossa Vantaan keskeiselle paikalle luodaan vehreä oleilukeidas. Padon purkamisen tuloksena nykyinen vedenpinta laskee ja uutta ranta-aluetta vapautuu virkistyskäyttöön. Tikkurilantien varressa, niin sanotulla Åvikin alueella alkoi huhtikuussa uuden leikkialueen rakentaminen. Myös sen teema ”kaislikossa suhisee” saa innoituksensa ympäröivästä jokiluonnosta.

Katso ote Jasper Pääkkösen videotervehdyksestä.

Lue lisää Tikkurilan jokirannan kehittämisestä.

Uutinen Vantaan kaupunkipyöristä.

Julkaistu: 3.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter