Vantaan karttapalvelussa näkee nyt rakennukset 3D:nä

Tutki kaupunkia nyt virtuaalisesti uudistuneessa kartta.vantaa.fi -palvelussa! Jo vanhastaan karttapalvelu on ollut monipuolinen kartta- ja kiinteistötiedon lähde, mutta viimeisimpänä sinne on lisätty mahdollisuus tarkastella kaupungin rakennuskantaa kolmiulotteisessa muodossa. Tapa, jolla monipuolinen tieto on yhdistetty 3D-kaupunkimalliin, on ainutlaatuinen Suomessa. Uusi karttaversio on responsiivinen, eli se toimii myös mobiililaitteilla.

”Haluamme tuoda kuntalaisille karttatietoa mahdollisimman lähestyttävässä muodossa”, kertoo Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari.

Vantaan rakennuskanta on kuvattu 5-kamerakuvauksella ja yhdistetty muuhun karttatietoon. Karttapalvelun 3D-versiota pääsee käyttämään osoitteessa kartta.vantaa.fi ja valitsemalla sivun oikean ylälaidan valitsimesta 3D-vaihtoehdon. Sen jälkeen valitaan vasemman laidan valikosta kohdasta 3D-aineistot joko vaihtoehto 3D-rakennukset, 3D-maanpinta tai molemmat. Karttapohjaksi voi valita esimerkiksi ortokuva- eli ilmakuvakarttavaihtoehdon.

Kolmiulotteinen kartta tuo saataville mielenkiintoista tietoa, jota kaksiulotteisesta kartasta ei löydy. ”3D-versiossa voi muun muassa tarkastella, miten varjot laskeutuvat minkäkin rakennuksen ylle eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina”, kertoo Vantaan paikkatietoesimies Marko Oikarinen.

Uuden 3D-ominaisuuden lisäksi karttapalvelu sisältää jo vanhastaan runsaasti tietoa. Palvelu on laaja tietopankki, jossa on aina saatavilla viimeisimmät tiedot kaupungin alueesta ja kiinteistöistä, kuten tiedot asemakaavoista postinumeroalueisiin ja liityntäpysäköintipaikkojen ja palstaviljelyalueiden sijainteihin. Palvelussa voi myös mm. mitata etäisyyksiä ja pinta-aloja ja tarkistaa tietyn paikan koordinaatit.

Nyt julkaistu 3D-karttapalvelu on palvelun ensimmäinen versio, ja sitä kehitetään koko ajan. Rakennusten 3D-kuvista on tulossa uudet versiot jo tulevana syksynä.

Julkaistu: 27.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter