Ratkaisu 100 -miljoonakilpailun voittajat julkistettiin Heurekassa

Kuva: Sitra

Tekoälyn osaamisen tunnistamiseen valjastava Headai ja nuorten piilevien vahvuuksien tunnistamisen Positiivinen CV jakoivat voiton Sitran Ratkaisu 100 -kilpailussa. Haastekilpailun tulokset julkistettiin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran 50-vuotisjuhlassa Vantaan tiedekeskus Heurekassa 16.11.2017.

Voittajat jakavat palkintona olleet miljoona euroa puoliksi. Palkinnon jakoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ratkaisu 100 -kilpailun haasteena oli kehittää ratkaisuja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen entistä kansainvälisemmässä maailmassa. Päätöksen voittajasta teki Sitran ulkopuolinen, seitsenhenkinen tuomaristo. Arviointikriteereinä tuomaristolla olivat ratkaisun vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus.

Voittajaratkaisut kartoittavat osaamista ja tuovat vahvuuksia esiin

Headaissa tekoäly kartoittaa ihmisten osaamista verkon avointa dataa hyödyntämällä. Ratkaisun avulla esimerkiksi julkinen sektori tai yritykset näkevät, mitä osaamista tällä hetkellä on sopivasti ja mitä ei. Näin voidaan helpommin arvioida, miten työntekijöitä pitää uudelleen kouluttaa tai minkälaista koulutusta tarjota kansalaisille. Headai:n tiimi uskoo, että kokonaisen kansakunnan osaamista kartoittamalla on mahdollista houkuteltua maahan myös ulkomaisia yrityksiä.

Positiivinen CV on laaja-alaisten taitojen ansioluettelo, jonka avulla lapsi ja nuori oppii tunnistamaan osaamistaan. Positiiviseen CV:hen voidaan tallentaa näyttöjä taidoista eri ympäristöissä, kouluissa, kotona, harrastuksissa ja kaveripiirissä. CV muovautuu lapsen omien tarpeiden mukaan ja kasvaa yhdessä lapsen kanssa päiväkodista alkaen. Malli on kokonaisuus, johon kuuluu oppimateriaaleja, opettajien koulutusta ja lähitulevaisuudessa myös digitaalinen alusta.

Ratkaisu 100 -kilpailu järjestettiin satavuotiaan Suomen ja 50-vuotiaan Sitran kunniaksi.

Sitran ja Heurekan yhteisnäyttely avautui

Sitran 50-vuotisjuhla avasi myös Heurekan uuden Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyn, joka kunnioittaa Suomen ja Sitran juhlavuosia. Näyttely on avoinna 17.11.2017–13.1.2019.

Sitran tiedote Ratkaisu 100 -haastekilpailun ratkeamisesta

Julkaistu: 17.11.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter