Valtuusto päättää Vantaan ratikan yksityiskohtaisesta suunnittelusta

Vantaan kaupunginvaltuusto käsittelee Vantaan ratikan suunnittelun jatkoa 16. joulukuuta. Päätös yksityiskohtaisesta suunnittelusta tehdään kello 18 alkavassa kokouksessa, jota voi seurata suorana osoitteessa vantaakanava.fi.

Vantaan ratikka on noin 19 kilometriä pitkä raitiotielinja, jonka on suunniteltu kulkevan lentoasemalta Jumbon ja Tikkurilan kautta Hakunilaan ja siitä Länsimäen kautta Mellunmäen metroasemalle. Vantaan ratikasta tulee merkittävä ja ensimmäinen osa seudullista raitiotieverkostoa.

Päätavoitteita ovat joukkoliikenteen verkoston ja kansainvälisen saavutettavuuden parantaminen, autottoman elintavan edistäminen, kaupunkikeskustojen kehittäminen, houkuttelevien asuin- ja työpaikka-alueiden lisääminen sekä liikenteen ympäristöhaittojen vähentäminen. Ratikka on yksi Vantaan keskeisistä panostuksista kohti vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta. Ratikan rakentamisen yhteydessä parannetaan koko katualueen laatutasoa. Ratikka kehittää kaupunkiympäristöä ja houkuttelee rakentamisinvestointeja linjan varrelle.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9. joulukuuta, että Tikkurilassa ratikan reitin päävaihtoehto on Ratakujan linjaus ja varavaihtoehtona Lummetien linjaus.

Suunnitteluvaiheen arvioidaan kestävän kolmesta neljään vuotta. Näin ollen ratikan rakentaminen alkaisi aikaisintaan vuonna 2024 ja raitiotien liikennöinti vuonna 2028. Ratikan rakentamisen on arvioitu maksavan 393 miljoonaa euroa. Valtion odotetaan osallistuvan 30 prosenttiin kustannuksista tulevassa MAL-sopimuksessa. Tukea haetaan myös EU:lta.

Tutustu aiheeseen tarkemmin kokouksen esityslistalta tai osoitteesta vantaa.fi/ratikka. Kaupunginvaltuusto käsittelee kokouksessaan myös joukon kaavoja sekä määrärahamuutoksia vuoden 2019 talousarvion käyttötalousosaan, investointiosaan ja tuloslaskelmaosaan.

Taustoja Vantaa-kanavalta

Ratikka-aiheeseen voi perehtyä myös Vantaa-kanavan valtuustopuffivideolla, joka julkaistaan loppuviikolla. Luvassa on sekä asiantuntijan taustoitusta että asukkaiden ratikkagallup.

Vantaa-kanavalta voi seurata myös valtuustoinfoa ja kyselytuntia torstaina 12. joulukuuta kello 17 alkaen. Infossa esitellään DigiOne-hanketta, Vantaan ratikan jatkosuunnittelua sekä Apotti-hanketta.

Julkaistu: 11.12.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter