Vantaalla ollaan valmiina lumentuloon

Vantaa on jo verhoutunut ensilumeen, mutta aurattavaksi asti ei lunta vielä tullut.

- Lunta pitää olla 3-5 senttiä, jotta sitä päästään ensimmäisen kerran auraamaan. Vantaalla on kuitenkin jo suolattu ja hiekoitettu, ja aurauskalusto on valmiina sekä päivystys on aloitettu, kertoo Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Talvikunnossapidon kulut riippuvat lumen määrästä, ja vaihtelevat 4-7 miljoonan euron välillä. Katujen auraaminen runsaslumisena talvena tuplaa kustannukset. Koko kadunpidon vuosibudjetti korjauksineen, puhtaanapitoineen ja talvikunnossapitoineen on noin 13 miljoonaa euroa.

- Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksi kunnon lumimyräkkä maksaa kaupungille noin 100 000 euroa.

Rytäkässä lunta poistaa sata henkilöä

Vantaalla on yli 1500 kilometriä hoidettavaa katualuetta. Aurauksista 76 % tehdään kaupungin väellä ja loput urakoina. Jyrki Vättö laskee, että lumitöissä on kaupungin omaa väkeä noin 50 ja sopimusurakoitsijoita saman verran.

- Kun rytäkkä on pahimmillaan, niin ulkona työskentelee noin sata henkilöä. Kalustoon kuuluvat katuhöylät, aura-autot, suola- ja hiekoitusautot sekä kuorma-autot lumenkuljetusta varten. Jalkamiehet hoitavat sitten portaat, linja-autopysäkit ja vastaavat.

Vantaan aurauskalustossa on nyt toista talvea ajoneuvojen paikanninlaitteet, jotka ovat myös urakoitsijoiden käytössä.

- Kalustossa on käytössä GPS-laitteet, jotka antavat tarkkaa dataa siitä, missä ja milloin on aurattu. Niiden käyttö helpottaa työnjohtoa, kun voimme suunnitella kaluston logistiikkaa paremmin, Vättö toteaa.

Julkaistu: 24.11.2015 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter