Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on kesän teemana seksuaaliterveys ja päihteet

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tehdään terveystarkastuksia säännöllisesti. Kesä- ja elokuussa tarkastuksiin kutsutaan kaikki tulevat 3.- ja 7.-luokkalaiset sekä kutsuntaikäiset nuoret. Tarkastuksissa keskustellaan esimerkiksi hyvinvoinnista, opiskelusta, elintavoista ja mielenterveydestä sekä seksuaaliterveydestä. Kesällä 2017 ajankohtaisina aiheina terveystarkastuksissa ovat seksuaaliterveys ja päihteet.

Eri-ikäisten kanssa teemat esille eri näkökulmista

Kolmasluokkalaisten terveystarkastuksissa lapsen kanssa keskustellaan kehosta ja turvataidoista Väestöliiton Turvataidot-julisteen avulla. Vanhemmat voivat hyödyntää julistetta turvataidoista keskustelemiseen myös kotona lapsen kanssa kotona. Turvataitoja käsittelemällä halutaan tukea ja vahvistaa lapsen oikeutta kasvaa ja kehittyä rauhassa ja turvassa.

Tulevien seitsemäsluokkalaisten tarkastuksissa voidaan keskustella jo seurustelun vaiheista: ihastumisista, seurustelusta tai seurustelun aloittamisesta sekä seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Murrosikäisen kehossa ja mielessä tapahtuu muutoksia, ja ihastumisia sekä seurustelusuhteita saattaa muodostua. Nuorelle painotetaan, että hän on ainutkertainen ja arvokas juuri sellaisena kuin on, eikä mihinkään pidä ryhtyä, jos ei tunnu hyvältä ja oikealta.

Myös päihteet voivat kiinnostaa nuoria, ja heidän kanssaan tärkeää keskustella asenteista, päihteiden riskeistä ja humalahakuisuudesta sekä tukea nuoren päihteettömiä valintoja. Keskustelun tukena käytetään terveystarkastuksessa Nuorten päihdemittaria.

Kutsuntaikäiset opiskelevat toisella asteella; lukiossa tai ammattioppilaitoksessa. Terveystarkastuksessa seksuaaliterveydestä keskustellaan keskittyen ehkäisyyn ja seksitauteihin. Kutsuntaikäisille jaetaan myös kondomi, jonka mukana on ohjeet ilmaisen seksitautien etätestin tekemiseen. Netistä tilattava klamydian ja tippurin etätesti tehdään helposti kotona ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Ehkäisy on oleellinen osa seksin vastuullisuutta, ja seksitaudit voivat tarttua muutenkin kuin suojaamattomassa yhdynnässä; tartunnan voi saada myös esimerkiksi suojaamattomassa suuseksissä. Kutsuntatarkastuksessa ohjataankin nuori tutustumaan Hammaslääkäriliiton I Love Suu -kampanjaan, jossa myös suuseksitaudit käydään kattavasti läpi.

Kutsuntatarkastuksessa keskustellaan myös mahdollisesta päihteiden käytöstä, ja kannustetaan päihteettömyyteen tai kohtuukäyttöön. Päihteettömillä elintavoilla myös varusmiespalvelu sujuu todennäköisesti paremmin ja mielekkäämmin. Tavoitteena on saada nuori itse oivaltamaan päihteettömän elämän sekä turvallisen tykkäämisen edut.

Hyödyllisiä linkkejä:
Hei, Mitä minussa tapahtuu? Lapsen seksuaaliterveys -juliste, Väestöliitto
Yhteisesti sovitut säännöt seksiviesteihin
I love suu, sukupuolitauti suussa, Hammaslääkäriliitto

Kirjoittajina koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat
Charlotta Valtanen, Jaana Karvonen-Lemmetty, Nina Koski-Lammi, Kirsti Linnoinen, Terhi Julkunen, Minna Ukkonen, Eevaleena Nordström, Saila Salmela

Terkkarille kesälomallakin!

Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat pitävät kesäterkkarivastaanottoa koululaisille ja opiskelijoille 26.6.–4.8.2017 Koivukylän terveysasemalla ja Myyrmäki-talossa. Myös vanhemmat ovat tervetulleita kesäterkkarille.

Vanhemmat voivat tulla terkkarin juttusille myös ilman koululaista, jos jokin lapseen tai nuoreen liittyvä asia mietityttää. Koivukylässä on tiistaisin ja Myyrmäki-talossa keskiviikkoisin paikalla myös hammashoitaja, joka tarjoaa suun terveyteen liittyvää opastusta ja neuvontaa.

Lue lisää kesäterkkaritoiminnasta ja poikkea käymään!

Julkaistu: 19.6.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram @vantaankaupunki

Twitter