Valtuusto kuulee vantaalaisten ääntä

Vantaan uusi valtuusto käynnisti strategiatyön loppuviikon seminaarissaan. Alkuun valtuustolle kerrottiin Vantaan tulevaisuuskuvat -hankkeessa, lasten ja nuorten vaikuttajapäivässä sekä kansalaisraadissa kootut vantaalaisten näkemykset kaupungin kehittämisestä. Näitä näkemyksiä saatiin yli 20 000 henkilöltä.

Kaupungin suunnittelu on tulevaisuuden kuvittelemista. Vantaalaisilta kysyttiin, millainen on tulevaisuuden hyvä kotikaupunki sekä pohdittiin, millaisten elämäntapojen tulisi olla mahdollisia hyvässä kotikaupungissa. Eri menetelmillä kerätyt tulokset ovat samansuuntaisia.

Vastauksista kiteytettiin lähtökohdaksi tasa-arvoiset ihmiset ja alueet

Yhdyskuntarakenteessa nousee esiin vehreä vallankumous, jossa vihreys kuuluu jokaisen vantaalaisen elämään. Viheralueet ovat hyvin saavutettavissa ja vihreyttä arvostetaan.

Vantaalaiset ovat sosiaalisia ja haluavat vaikuttaa kotikaupunkinsa kehitykseen. Vantaalla arvostetaan yhteisöllisyyttä.

Toiminnassa Vantaalla korostuvat hyvät yhteydet. Liikennepalvelut muualle seudulle ja maailmalle ovat sujuvat. Palveluita arvostetaan.

Näiden kolmen teeman alle on vastauksista kerätty konkreettisia tekoja, Vantaan tulevaisuuden suunnat.

Kuulemisesta tavoitteisiin

Valtuusto käsitteli kyselyjen tuloksia ja arvioi, miten niiden tulee näkyä Vantaan arvoissa, visiossa ja keskeisiä strategisissa tavoitteissa vuosina 2018 – 2021.

- Valtuutetut ovat selvästi kuulleet vantaalaisia. Kootut teemat ovat vahvasti jatkossa mukana päätöksenteossa. Tulevien vuosien tavoitteissa ne muuttuvat aidoiksi teoiksi, toteaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman. Halu tiivistää radan varren asuinalueita ja siten mahdollistaa kullakin alueella vehreys ja lähiluonnon säilyminen, oli kaikkien ryhmätöiden selkeä tulos.

-Vantaalaisten hyvinvointiin halutaan valtuustokaudella vaikuttaa tarjoamalla entistä parempia ja helposti saavutettavia palveluja. Työllisyys on keskeinen hyvinvoinnin mittari, sen hoitoon on panostettava, tiivistää Antti Lindtman valtuustoseminaarin keskustelua.

Vantaan tulvaisuuskuvat -hanke jatkuu koko Suomen juhlavuoden ajan. Valtuutetut käsittelevät asiaa seuraavan kerran marraskuussa iltakoulussaan ja tekevät päätöksen strategiasta joulukuun 11. päivän kokouksessaan.

Vantaan tulevaisuuskuvat tutkimuksen aineisto on julkaistu avoimena datana http://www.hri.fi/fi/dataset/vantaan-tulevaisuuskysely-2017

Julkaistu: 18.8.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram @vantaankaupunki

Twitter