Kevätuhri104-tanssiteos pohtii nykynuorten ulkonäkö- ja menestymispaineita

Kuva: Silvia Hosseini

Ensi viikolla on Vantaalla mahdollisuus nähdä tanssiteos ”Kevätuhri104 – joko olet valmis muuttuvaan maailmaan?” Teoksesta järjestetään neljä maksutonta esitystä, jotka pidetään Lumo-salissa 2.11. kello 10 ja 13 sekä Vernissassa 3.11. kello 10 ja 13.

Sibelius-lukion opiskelijoiden Kevätuhri104:ssä tarkastellaan suomalaisnuorten nykykulttuuria. Teos saa nuoret pohtimaan omia ulkonäkö-, ja menestymispaineitaan ja jatkuvana kuvaamisen kohteena olemista. Se onkin puhutellut nuoria juuri heidän elämäänsä koskettavan aiheensa vuoksi: menestymisen ja pärjäämisen paineet ovat kulttuurissamme fakta. Kun teoksen myös esittävät nuoret itse, se tulee aivan iholle.

Tanssiteos sai ensi-iltansa Helsingin Kaapelitehtaalla 26.4.2017 ja sen nähneet oppilaat olivat hyvin vaikuttuneita teoksesta. Myös muut katsojat ovat olleet Kevätuhri104:stä vaikuttuneita.

Ilmestyessään Kevätuhri mullisti tanssi- ja musiikkimaailman

Kevätuhri on venäläisen Igor Stravinskyn säveltämä baletti, jonka alkuperäisen koreografian teki Vatslav Nižinski. Stravinskyn sävellys koettiin vuonna 1913 ilmestyessään niin tajunnanräjäyttävän hurjana ja mullistavan uudenlaisena, että pariisilaisen ensi-iltayleisön mielipiteet jakautuivat vahvasti kahtia. Teoksen musiikki ja tanssi eivät täyttäneet sen aikaisia kriteerejä kauneudesta, ja se aiheutti mellakan.

Sittemmin teos on saanut mitä moninaisimpia tulkintoja eri koreografien käsissä. Kansainvälisesti yhdeksi merkittävimmistä Stravinskyn Kevätuhriin tehdyistä koreografioista on nostettu Tero Saarisen Hunt. Yhteistyössä multimediataiteilija Marita Liulian kanssa toteutettua sooloa on esitetty 174 kertaa eri puolilla maailmaa.

Teostiedot

  • Kesto: noin 45 minuuttia
  • Ohjaus: Johanna Kajanus
  • Esiintyjät: Sibelius-lukion tanssinopiskelijat (20 tanssijaa)
  • Musiikki: Igor Stravinsky

Esitykset Vantaalla

Lumo-sali, Urpiaisentie 14, Korso / torstai 2.11. klo 10 ja klo 13
Vernissa, Tikkurilantie 36, Tikkurila / perjantai 3.11. klo 10 ja klo 13

Vapaa pääsy. Ilmoittautumiset: kulttuurituottaja Arja Keränen, arja.keranen@vantaa.fi

Esitykset järjestää Vantaan kulttuuripalvelut.

Julkaistu: 27.10.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter