Vantaan influenssarokotukset starttaavat ensi maanantaina – kampanja alkaa neuvoloista

Influenssarokotuskampanja alkaa neuvoloiden rokotuksilla 6.11., terveysasemilla rokotukset aloitetaan lauantaina 11.11.

Neuvoloissa rokotuksia annetaan 6.–10.11. ja 11.–15.12.2017 sekä vuoden 2018 tammikuussa viikolla 3. Neuvoloissa rokotetaan raskaana olevia naisia ja 6–35 kuukauden ikäisiä lapsia sekä heidän perheenjäseniään.

Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla influenssarokotuksen voi saada lauantaina 11.11. sekä 18.11.2017. Tämän jälkeen rokotuksia pistetään kaikilla terveysasemilla arkisin 20.11.–1.12.2017. Katso tarkempi rokotusaikataulu www.vantaa.fi/influenssa.

Arkena annettavien rokotusten lisäksi terveysasemilla kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa rokottamista myös kahtena marraskuisena lauantaina.

– Asiakkaiden toiveesta influenssarokotuksia pistetään tänä vuonna myös lauantaina. Esimerkiksi monien työssäkäyvien voi olla helpompi ehtiä rokottautumaan viikonloppuna, kertoo ylilääkäri Kirsi Valtonen Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksiköstä.

Kausi-influenssa on tavallista flunssaa rajumpi hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan, ja suurin osa rokotuksen saaneista säästyy taudilta. Jos rokotuksen saanut sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi.

Maksutonta rokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmäläisille

Influenssa voi olla vakava tauti erityisesti riskiryhmään kuuluville. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Riskiryhmään kuuluvat iästä riippumatta myös henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Riskiryhmiin kuuluvat ovat myös vaarassa sairastua vakaviin jälkitauteihin.

Viimevuotinen rokote ei enää suojaa influenssalta, koska kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti.

− Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittää rokoteviruskannat uudestaan joka vuosi, ja rokote räätälöidään kuhunkin influenssakauteen sopivaksi, Valtonen selittää.

Samalla käynnillä voi suojautua myös pneumokokilta

Samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa on mahdollisuus pistättää myös omakustanteinen pneumokokkirokote. Jos pneumokokkirokotuksen on saanut viimeisten viiden vuoden aikana, uusintarokotusta ei nyt tarvita. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaille pneumokokkirokote tarjotaan maksutta.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Toisinaan pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä, ja aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin. Jos lääkäri katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja kirjoittaa reseptin, rokotteen voi ostaa apteekista. Rokote otetaan mukaan influenssarokotukseen tultaessa, ja se pistetään samalla käyntikerralla influenssarokotteen kanssa.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Myös pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään, ja niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia.

Julkaistu: 1.11.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter