Tavoitteena väkivallaton Vantaa

Lauantaina 25.11. vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Vantaalla perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa vastaan käydään erilaisin keinoin, kuten kouluissa tehtävällä asennekasvatuksella ja kiusaamisen nollatoleranssiohjelmilla. Lähisuhdeväkivallan vastaista työtä ohjaa toimintasuunnitelma, jota ollaan päivittämässä uudelle valtuustokaudelle.

– Tavoitteenamme on väkivallaton Vantaa. Mietimme nyt niitä keinoja, joilla lähisuhdeväkivaltaa voidaan ehkäistä ja puuttua siihen mahdollisimman varhain, kertoo Anna Cantell-Forsbom, Vantaan perhepalvelujen johtaja.

Väkivallasta voi kysyä suoraan

Yksi keino väkivallan ehkäisyyn on, että eri alojen ammattilaiset osaavat ja uskaltavat ottaa väkivallan puheeksi asiakastyössä. Tässä heillä on apuna henkilökunnan puheeksiotto-koulutukset sekä THL:n lähisuhdeväkivallan kartoituskysely.

Esimerkiksi Vantaan neuvoloissa väkivallasta on alettu kysyä jokaiselta asiakkaalta. Tämmöinen systemaattinen kartoitus auttaa löytämään lähisuhdeväkivallasta kärsiviä. Lisäksi se poistaa syyllistävän leiman, joka usein liitetään väkivallasta puhumiseen.

– Niiden asiakkaiden mielestä, joita väkivalta ei ole koskenut, on kysyminen tuntunut harmittomalta. Toisaalta ne, joille asia on ollut ajankohtainen, ovat olleet helpottuneita siitä, että heiltä on kysytty suoraan. Ei ole tarvinnut itse pohtia, ottaako asian puheeksi vai ei, Cantell-Forsbom kuvaa.

Älä sulje silmiä

Väkivalta voi olla paitsi ruumiillista pahoinpitelyä, myös henkistä vallan väärinkäyttöä, kuten painostusta, pelottelua tai uhkailua. Vaikka väkivalta tapahtuisi suljettujen ovien takana, ei se ole yksityisasia, vaan lain mukaan rikos ja rangaistava teko. Väkivalta voi lisääntyä ja raaistua ajan myötä, jos siihen ei saa apua.

– Väkivaltakierteen katkaiseminen varhain on tärkeää, sillä perheväkivallan vaikutukset siirtyvät ikävä kyllä myös seuraaville sukupolville. Apua kannattaa hakea aina, Cantell-Forsbom muistuttaa.

Jos huomaat lähisuhdeväkivallan merkkejä lähipiirissäsi, puutu asiaan. Kannattaa muistaa, että oikeaa välittämistä on se, että ei sulje silmiä, vaan kuuntelee ja tarjoaa apuaan.

– Kysy naapurilta, miten voit. Väkivalta ei lakkaa olemasta sillä, että siitä ei puhuta.

Tukkapölly on huono kasvattaja

Tukistaminen, luunapin antaminen ja muut ruumiillisen kurittamisen keinot on kielletty lailla. Ne ovat lapselle haitallisia ja opettavat, että sellainen käytös olisi hyväksyttävää.

Lapsi tarvitsee vanhempaansa ja turvallisia rajoja. Lapsi ei osaa vielä hallita tunteitaan ja tekojaan, ja voi siksi käyttäytyä hankalasti. Vanhemman tehtävä on auttaa lasta säätelemään tunnetilojaan, jotta lapsi voi oppia hallitsemaan niitä myöhemmin itse.

Älä pura omaa kiukkuasi lapseen. Voit harjoitella etukäteen keinoja, joilla rauhoittelet itseäsi, jos tunteet kuumenevat. Esimerkiksi syvään hengittäminen tai aikalisä voi auttaa.

Muista myös huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Nuku riittävästi, syö terveellisesti, liiku ja yritä järjestää myös omaa aikaa. Pyydä rohkeasti arjen apua lähipiirin aikuisilta, ja juttele samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Monenlaista tukea on saatavilla myös kaupungilta, kysy lisää neuvolasta tai katso osoitteesta vantaa.fi/perhe.

Mistä apua?

  • Jos tilanne uhkaa henkeä, soita hätänumeroon 112.
  • Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys, p. 09 8392 4005 (24 h), palvelee vaikeissa elämäntilanteissa ja mm. kiireellisissä lastensuojeluasioissa.
  • Vantaan turvakoti, p. 09 8392 0071 (24 h), tarjoaa suojaa silloin, kun kotiin jääminen on turvatonta.
  • Nollalinjasta, p. 080 005 005 (24 h), saat apua ammattilaisilta, myös nimettömästi.
  • Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö Koivula, p. 040 773 1063 (arkisin klo 8–16) tarjoaa keskusteluapua ja vertaistukea.
  • Naisten Linja, p. 0800 02400 (ma–pe 16–20, la–su 12–16), antaa neuvontaa väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille.
  • Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakodissa voit jutella chat-palvelussa ja saada tietoa ja tukea.

Katso lisää: vantaa.fi/väkivalta

Julkaistu: 24.11.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter