Kaksi vapaaehtoista auttamassa yhteisöruokailussa

Yhteisen pöydän toimintamalli laajenee muualle Suomeen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja hävikkiruokaa yhteisöllisesti hyödyntävä Yhteinen pöytä aloittavat puolitoistavuotisen yhteistyöprojektin Yhteisen pöydän toimintamallin levittämiseksi. Projektin tavoitteena on mallintaa vantaalainen, uraauurtava toiminta ruoka-avun kehittämiseksi, jotta sitä voidaan soveltaa ympäri Suomea.

Sitra julkaisi syksyllä 2016 maailman ensimmäisen kiertotalouden tiekartan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Yhtenä tiekartan kestävän ruokajärjestelmän painopisteistä on Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteisen pöydän toimintamallin levittäminen muihin kuntiin ruokahävikin vähentämiseksi ja ruoka-avun saajien toimijuuden lisäämiseksi. Yhteisen pöydän mallia hyödynnetään jo mm. Helsingissä ja Järvenpäässä.

Sitran asiantuntija Merja Rehn kertoi iloitsevansa yhteistyöstä Yhteisen pöydän kanssa.
- Yhteisessä pöydässä on hienointa se, että hävikin lisäksi siinä taklataan myös syrjäytymistä. Sitra haluaa olla mukana toiminnassa, jossa ruokaa ei jaeta jonoissa vaan yhdessä tehden ja syöden, Rehn sanoi.

Yhteinen pöytä on tänä vuonna palkittu sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella että Vuoden keittiötekona 2017. Vantaa on juuri valittu myös Suomen ympäristökeskuksen yhdeksi kiertotalouden kärkikunnaksi.

Hävikistä työtä ja osallisuutta

Yhteinen pöytä luo mallia yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruoan keskitetylle jakelulle.

  • Verkostoon kuuluvat noin 30 ruokahävikin lahjoittajaa (kaupat, elintarviketehtaat ja tukut) ja noin 40 vastaanottavaa tahoa eli mm. ruoka-apua jakavat järjestöt, kaupungin asukastilat ja seurakunnat.
  • Hävikin kuljetuksesta verkostoon vastaa kaupungin perustama, pitkäaikaistyöttömiä työllistävä hävikkiterminaali.
  • Toiminnasta hyötyvät viikoittain tuhannet vantaalaiset.
  • Vuodessa terminaalin kautta saadaan hyötykäyttöön yli miljoona kiloa hävikkiä.

Hävikistä tehtyjen yhteisölounaiden avulla Yhteisen pöydän verkoston kansalaistoiminnan paikkoihin syntyy yhteisöjä ja toimijuutta, joita vahvistetaan yhteisönrakentajavalmennuksilla. Yhteisen pöydän ydintavoitteena on kehittää vantaalaista ruoka-apua paikallisin ratkaisuin yhteisölliseksi siten, että ruoka-apua hakeva ihminen tulee kohdatuksi kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti.

Lue lisää.

Julkaistu: 13.12.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter