Kevään taideluennoilla peilataan mytologisia kuva-aiheita

Tizian: Venus ja peili (osa teoksesta)

Taide, elämä, filosofia -luento- ja keskustelusarjan kevään 2018 teemana on Peilauksia taidehistorian mytologisiin kuva-aiheisiin. Ensi helmikuussa käynnistyvä maksuton luentosarja pidetään tuttuun tapaan Galleria K:ssa (Asematie 7). Luennoitsijana on taidehistorioitsija Leena Reinilä.

Länsimaisessa taiteessa on ollut oma tyypillinen antiikin myyteistä ja allegorioista sekä kristillisestä kuvakielestä ja symboleista juontava aiheistonsa. Kevään luennoilla tutustutaan taiteilijoihin, jotka käsittelevät samoja mytologisia ja uskonnollisia lähtökohtia yksilöllisesti. Tarkoituksena on tutkia taidehistoriallisen kuva-aineiston avulla eri aikakausien tulkintoja ja tyylipiirteitä, painotuksena antiikin myyttien perintö kuvataiteessa.

Myyttien, symboleiden ja taiteilijoiden käsittelytapojen eroavuuksien havaitseminen ja niiden tulkitseminen avaa uusia tasoja teosten välittämiin sanomiin. Kuvat aukeavat uudella tavalla, ja katsomiskokemus syvenee. Tarkoituksena on myös katsella kuvia ennakkoluulottomasti sekä nauttien että uusia tulkintoja etsien.

Luentosarjan järjestää Vantaan kulttuuripalvelut. Luentosarjaa mainostavat flyerit löytyvät joulukuun loppupuolella muun muassa kirjastoista ja Vantaa-Infoista. Luennoista tiedotetaan myös Vantaan kulttuuripalveluiden Facebookissa.

Kevään 2018 ohjelma

Ke 14.2. klo 18–19.45 Myyttinen suudelma

Intohimon suutelo, sielun herättäjä, pyhä vai petollinen? Suudelmaa pidetään aitojen tunteiden sinettinä. Taiteilijat ovat inspiroituneet antiikin ajan suudelmakertomuksista usein niitä allegorisesti tulkiten. Suutelo voi kuitenkin edustaa pyhän kosketusta tai petollisuutta, kunnioitusta tai paluuta elämään, viettelystä tai pyyteetöntä rakkautta.

Kuuluisa kuvitettu suudelmakertomus on roomalaisen Apuleiuksen tarina Amorista, joka herättää Psykhen uinuvan rakkauden. Merkittävä kohtaus on ollut Juudaksen suudelma Kristukselle Getsemanen puutarhassa.

Ke 28.2. klo 18–19.45 Jumalten rakkaudet

Eurooppalaisen taiteen yhteistä maallista aiheistoa ovat antiikin Kreikasta alkaneet mytologiat. Jo ateenalaisissa muinaisissa vaaseissa on herkuteltu Zeuksen roolilla aktiivisena naisten viettelijänä. Vuonna 1914 Velasquez’n alaston kauneuden ja rakkauden jumalatar Venus ärsytti Lontoon National Galleryssa vieraillutta suffragettia hurjin seurauksin.

Muun muassa viinin ja traagisen taiteen jumalan, Dionysoksen, kulttia on kuvitettu monin tavoin. Aihetta on käsitelty esimerkiksi Caravaggion tapaan provokatiivisesti joko lihan syntien varoituksena tai kehotuksena nautintoon.

Tutkimme, kuinka kyseiset aiheistot muuttuivat. Mukana myös nykytaiteen esimerkkejä.

Ke 14.3. klo 18–19.45 Pyhät ja pahat

Demonit, hirviöt ja kansaperinteen pirut ovat inspiroineet taitelijoiden mielikuvitusta. Minkälaisia merkkejä ja merkityksiä niistä voi taiteessa löytää?

Suomalaiset tuntevat Hugo Simbergin sympaattiset pirut ja enkelit. Hieronymus Boschin mielikuvitukselliset maalaukset ovat täynnä symboliikkaa, kummallisia olentoja, koneita ja paholaisia. Entäpä kuinka erottaa hyveet, siivekkäät olennot ja pyhimykset toisistaan? Kuka oli Mary Lizzie Macomber ja miten hän kuvasi Uskon, Toivon ja Rakkauden?

Aihehistoriasta löytyy niin todelliseksi koettuja hahmoja ja toisaalta abstraktien asioiden vertauskuvia.

Ke 28.3. klo 18–19.45 Aika, ajatus, arvot

Miksi Sir Joshua Reynolds järkyttyi oman aikansa asuista kenraalin kuolemasta maalatussa teoksessa vuonna 1770? Miten taiteessa on ollut sopivaa kuvata aatteita, merkittäviä historiallisia hetkiä, moraalifilosofisia kysymyksiä tai ajan kulkua?

Antiikin tarujen aiheet ja allegoriat sekä kristillinen kuvasto muuttuivat uskonpuhdistuksen myötä. Miten protestantti Lucas Cranach kuvasi Venuksia ja muusia? Miksi katolinen Artemisia Gentileschi maalasi alastoman Susannan?

Taiteilijan yhteiskunnallinen roolikin muuttui vähitellen myytiksi boheemista poikkeusyksilöstä. Tutkimme antiikin taiteen ja myyttien perintöä uusina tulkintoina.

Luentosarjan ohjelma (pdf)

Julkaistu: 15.12.2017 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter