Vantaa, Helsinki ja Espoo hakevat sijaisperheitä – Tule infotilaisuuteen!

Sijaisperheiksi haluaville infotilaisuus

  • Espoo, Helsinki ja Vantaa järjestävät yhteisen sijaisperhe-infotilaisuuden 23.1.2018 klo 17.30 alkaen Leppävaarassa, Laurean ammattikorkeakoululla.
  • Sijaisvanhemmuus on vaativaa, ja siksi sijaisvanhemmilta odotetaan yhteistyötaitoja, ymmärrystä ja kestävyyttä erityistarpeista lasta kohtaan, vuorovaikutustaitoja ja joustavuutta. Valmennus myös lisää näitä valmiuksia, joita huostaanotetut lapset tarvitsevat. Valmennuksessa arvioidaan yhdessä perheen kanssa halua ja kykyä ryhtyä sijaisperheeksi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Sijaisperheen tarkoituksena on auttaa lasta silloin, kun lapsi on elänyt keskellä oman perheensä kriisiytynyttä arkea.

– Tuki-, vastaanotto- ja sijaisperhe tarjoavat lapselle mahdollisuuden vakaaseen kasvuympäristöön, huolenpitoon ja turvallisiin ihmissuhteisiin. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun kunnilla on suuri tarve uusille perheille, perhehoidon koordinaattori Emmi-Maaria Mäkilä Espoon perhehoidosta sanoo.

Julkisessa keskustelussa lastensuojelu katsotaan yhdeksi palveluksi, vaikka se tarjoaa erilaisia palveluja, kuten avo- ja sijaishuollon palveluja. Avohuollonpalveluja ovat tuki- ja vastaanottoperheet, sijaishuoltoa sijaisperheet. Tukiperhetoiminta tukee kotona asuvaa lasta ja hänen perhettään. Tukiperheessä lapsi käy yleensä kerran kuukaudessa viikonlopun ajan. Vastaanottoperheet ottavat lapsen vastaan nopeallakin aikataululla silloin, kun lapsen perheen tilanne on kriisiytynyt, ja lapsi ei voi asua kotonaan. Vastaanottoperheissä lapset voivat olla muutamasta päivästä useisiin kuukausiin.

Lastensuojelun sijaishuollon tavoitteena on rauhoittaa lapsen tilanne. Sijaisperheisiin muuttavien lasten taustalla on huostaanotto ja arvio siitä, että lapsen oman perheen elämäntilanteen korjautumiseen tarvitaan pidempi aika. Sijaisperheellä lapselle haetaan pysyvyyttä ja jatkuvuutta, ja sijoitus on voimassa toistaiseksi.

Kunta tekee sijoituspäätöksen

Kolme suurta kaupunkia Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo vuosia, ja yhteistyö sijaisperhetoiminnassa tiivistyy edelleen sote-uudistuksen myötä. Pääkaupunkiseudun kunnat muodostavat yhdessä vahvan toimijan alalla koko Suomen osalta.

Kunnan kanssa on turvallista tehdä yhteistyötä – se tarjoaa perheille valmennuksen ja lisäksi monipuolista tukea. Kunta tekee aina päätöksen sijoituspaikasta, ja useimmiten lapsi sijoitetaan perheeseen, joka on läpikäynyt kunnan tarjoaman valmennuksen.

Perheet voivat valita minkä tahon valmennukseen he lähtevät, ja esimerkiksi helsinkiläinen perhe voi valita myös Espoon tai Vantaan kumppanikseen.

Lisätietoa:
Espoon kaupungin perhehoito, p. 043 826 8540
Helsingin kaupungin perhehoito, p. 040 334 1423
Vantaan kaupungin perhehoito, p. 050 302 5192

Julkaistu: 18.1.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram

Twitter