Terveyskylän Lastentalo.fi-palvelusta tietoa lasten sairauksista – oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat perheiden apuna lapsen sairastuessa äkillisesti

HUSin Lastentalo.fi-sivustolla on avattu lasten oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat. Maksuttomilla palveluilla helpotetaan vanhempien päätöksentekoa hoitoon hakeutumisesta lapsen sairastuessa äkillisesti.

Oirenavigaattori on tarkoitettu vanhemmille avuksi tilanteisiin, jossa pohditaan yhteydenottoa terveydenhuoltoon silloin, kun lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta. Oirenavigaattoriin syötetään lapsen ikä ja vastataan lapsen vointia koskeviin kysymyksiin. Vastausten perusteella vanhemmat saavat kotihoito-ohjeita (mm. kuume- ja kipulääkkeen annosteluohje) tai kehotuksen hakeutua tarkempaan arvioon.

Palvelun on tarkoitus laajentua muihin tavallisiin oireisiin ja haavereihin, joita ovat vatsakipu, ripuli, oksentelu sekä pienet kolhut, vammat ja haavat.

Sairaanhoitaja-chat kirjautumisen takana HUS-alueen vanhemmille

HUS-alueella asuvien huoltajien on mahdollista keskustella kysymysosion jälkeen päivystävän sairaanhoitajan kanssa chatissa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Järjestelmä kysyy asiakkaalta lapsen henkilötunnuksen.

Chat-palvelu on auki arkisin klo 8–19.30 ja viikonloppuisin klo 12–19.30. Vuorossa on yksi sairaanhoitaja, joka vastaa chat-kutsuun puolen tunnin sisällä. Hoitajat konsultoivat tarvittaessa lastenlääkäriä. Keskustelut kirjataan lopuksi hoitokertomukseen. Oirenavigaattori on suomenkielinen, mutta chatissa hoitajat vastaavat suomeksi ja ruotsiksi. Viikolla 8 chat-palvelu on arkipäivinä poikkeuksellisesti auki klo 8–17.30.

Lastentalosta tietoa lasten sairauksista, neuvoja tutkimuksiin ja hoitoon valmistautumiseen

Lastentalo.fi-sivustolla on sairaus- ja alakohtaisia aihealueita tällä hetkellä 16, joista perusterveydenhuollossa voidaan hyödyntää esimerkiksi Astma ja allergia, Kehitykselliset poikkeavuudet ja oppimisvaikeudet sekä Keskosena kotiin -osioita. Perheiden on mahdollista hyödyntää sisältöjä esimerkiksi ennen vastaanotolle tuloa. Lapsille on oma osionsa, jossa sairaalamaailmaa tehdään tutuksi videoiden avulla.

www.terveyskyla.fi/lastentalo

Julkaistu: 16.2.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter