Entinen kaupunginjohtaja Kari Nenonen: Johtajuus vaatii henkistä ryhtiä

Kun Kari Nenonen aloitti kaupunginjohtajana Vantaalla vuonna 2012, hän koki tärkeänä, että organisaation arvopohja on kunnossa ja arvoihin pystyy samastumaan. ”Jos johtaja ei voi allekirjoittaa arvoja, on etsittävä toinen työpaikka.” Vantaan arvot osuivat hyvin kohdalleen, ne olivat: yhteisöllisyys, luovuus ja kestävä kehitys.

Ensi töikseen Nenonen halusi luoda Vantaalle työrauhan. Organisaatio oli raskaassa tilassa: kulttuurin muutos, vaikea taloustilanne ja negatiivinen mediajulkisuus toivat organisaatioon painon tuntua. ”Vaati ryhdikkyyttä ja tiukempaa linjaa muun muassa median suuntaan, että saimme takaisin työrauhan ja ylpeyden omasta työstämme.”

Nenonen on pyrkinyt ottamaan oppia ja sparrausta Suomen parhaimmilta johtajilta ja hän on myös lukenut paljon kirjallisuutta.

”Toimiminen esimerkkinä organisaatiolle on tärkeää. Et voi selittää samaa asiaa kahdella tavalla. On oltava rehellinen sekä itselle, että organisaatiolle. Se vaatii linjakkuutta ja hyvää perustelukykyä päätöksille, jotta ne ymmärretään ja hyväksytään.”

Nenonen päätyi tietoisesti julkishallinnon johtotehtäviin.

”Hyvinvointiyhteiskunta on mahdollistanut sen, että itsekin olen päässyt tämän tyyppisiin tehtäviin. Olen halunnut olla osaltani varmistamassa, että tulevillakin sukupolvilla on tasapuoliset mahdollisuudet pärjätä riippumatta lähtökohdista mistä ponnistaa.”

Kari Nenonen jättää pestinsä seuraajalleen Ritva Viljaselle maaliskuussa 2018. Millaisena kaupunginjohtaja näkee vantaalaisen johtamiskulttuurin?

”Organisaatiossa on matalat kynnykset ja vähän byrokratiaa. Vantaalla on rento fiilis ja tekemisen meininki. Meillä on selkeät, asetut tavoitteet, tiedämme minkä eteen teemme töitä.”

Vantaasta jää Nenoselle mukavat muistot, niin ihmisistä kuin organisaatiosta. Kaksi kullanravoista vinkkiä hän jättää seuraajalleen: varmista läheisten tuki, sillä kaupunginjohtajan työ on usein hyvin yksinäistä.

Toinen vinkki kuuluu johtajuuden perusvaateisiin:

”Näytä suunta, se on kaikkein tärkeintä. Ja myös kaikista vaikeinta muuttuvassa toimintaympäristössä.”

Kari Nenosen haastattelu on julkaistu Vantaan kaupungin henkilöstökertomuksessa 2017.

Tarinoita Vantaalta
- kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 28.2.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter