Kehäkukka-arkkitehtuuripalkinto Fingridin Länsisalmen sähköasemalle

Vantaan kaupunki palkitsee laadukkaita ja kekseliäitä arkkitehtuurikohteita ja -tekoja Kehäkukka-tunnustuksella. Vuoden 2018 Kehäkukka-palkinto myönnettiin 20.3. Vantaan arkkitehtuuripäivän seminaarissa Fingridin Länsisalmen sähköasemalle. Palkinnon lisäksi myönnettiin kaksi kunniamainintaa sekä elämäntyöpalkinto.

Palkintolautakunta perustelee Fingridin Länsisalmen sähköaseman valintaa muun muassa sen arkkitehtonisen ratkaisun selkeydellä ja vahvalla kokonaiskonseptilla. Aseman muotoilussa ja maisemoinnissa huomioitiin sen keskeinen sijainti Kehä III:n ja Porvoonväylän vieressä. Liikenneväylille näkyvän asemarakennuksen ja voimajohtojen pääteportaalin arkkitehtisuunnittelusta vastasi Parviainen Arkkitehdit Oy. Aseman maamerkiksi nousi näyttävä maisemaportaali, josta voimajohdot liittyvät asemaan.

– Haluamme Vantaalla panostaa vahvasti kaupunkikuvan laatuun. Fingridin uusi sähköasema on hieno esimerkki siitä, miten yhteiskuntamme pyörittämiseen tarvittavat välttämättömät tekniset toiminnot voidaan toteuttaa korkealuokkaisella arkkitehtuurilla. Lopputulos ilahduttaa alueen asukkaita ja ohikulkijoita, summaa palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

– Hankkeessa otettiin alusta asti huomioon, että paikan ohittaa paljon ihmisiä. Tämän takia paikkaa haluttiin tuoda esille ja tehdä sähköasemasta huomionarvoinen, kommentoi Aki Laurila Fingrid Oy:stä.

– Rakennuttaja Fingrid Oy ymmärsi alusta lähtien paikan erityislaatuisuuden. Kaaren muotoinen maisemaportaali muodostaa mieleenpainuvan maamerkin. Valo on sähköä näkyvässä muodossa: valaistuksella tehdään sähkö näkyväksi. Tuomaristo osoitti rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta valitessaan voittajaksi rakennuksen, joka palvelee 800 000 ihmistä, mutta jossa ei asu tai oleskele yhtään henkilöä, kiitteli Bratislav Toskovic Parviainen arkkitehdit Oy:stä.

Kunniamainintoja arkkitehtuuria nostattavista maisema-arkkitehtuurin ja taiteen hankkeista

Seinähullu Vantaa -hankkeelle myönnettiin kunniamaininta tunnustuksena uusia näkökulmia arkkitehtuuriin tuovista taiteellisista ratkaisuista. Toinen kunniamaininnan saajista on Tikkurilan Kirjastopuisto. Kunniamaininta myönnettiin tunnustuksena laadukkaasta ja kestävästä arkkitehtuurista.

Kehäkukka-elämäntyöpalkinto pientalosuunnittelusta

Elämäntyöpalkinto myönnettiin arkkitehti Seppo Kokolle tunnustuksena merkittävästä panoksesta Vantaan pientaloarkkitehtuuriin.

Mikä on Kehäkukka?

Kehäkukka on Vantaan arkkitehtuuripalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Palkinto on kunniakirja, joka myönnetään tunnustuksena hankkeelle, tapahtumalle, henkilölle tai yhteisölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut näkyväksi laadukkaan ympäristön toteutumista. Palkinnon saajaa sai viime syksynä ehdottaa kuka tahansa vantaalaisesta arkkitehtuurista innostunut.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja jäseninä kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine sekä arkkitehtuurityöryhmän puheenjohtaja Anna-Riitta Kujala. Lisäksi palkintolautakuntaan kutsutaan vuosittain yksi kansainvälisen tason arkkitehtuuriasiantuntija, tällä kertaa arkkitehti Indrek Allmann.

Aiemmat Kehäkukka-palkinnon saajat:
2017 Fazerin vierailukeskus
2012 Vaisalan pääkonttori, Vantaankoski
2011 Håkansbölen kartanonpuisto, Hakunila
2010 Pyhän Laurin kappeli, Helsingin pitäjän kirkonkylä
2009 DHL Business Park, Aviapolis
2008 Bäckbyn kartano, Viertola
2007 Silkinkaari, Tikkurila

Julkaistu: 20.3.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter