Hiekoitushiekan poisto alkaa yöpakkasten lauhduttua

Kevään katupölykausi on alkanut. Hiekan poistoon päästään Vantaallakin heti yöpakkasten hellittäessä. Myöhäisestä keväästä johtuen katujen puhdistuskin käynnistyy keskimääräistä myöhemmin. Hiekanpoistossa käytetään aina jonkin verran vettä. Siksi hiekannostoa ei voida tehdä ilman ollessa vielä hyvin kylmä, sillä se aiheuttaisi väylille ylimääräistä liukkautta.

Hiekoitushiekan poistoa tehdään samassa järjestyksessä kuin talvella katujen aurausta. Joukkoliikennekadut ja muut vilkkaasti liikennöidyt kadut puhdistetaan ensin, sillä katupölyäkin syntyy näillä väylillä eniten. Asuntokatujen hiekat nostetaan pääkatujen jälkeen.

Karkean hiekan poisto kestää Vantaalla 4-6 viikkoa. Tavoitteena on, että kaikki kadut olisivat kertaalleen pestyjä ja puhdistettuja toukokuun alkupuoleen mennessä. Pesukierroksia tehdään myös tämän jälkeen, kevään ja kesän aikana jatkuvasti.

Vantaan katuja puhdistetaan noin 70 henkilön voimin. Heistä muodostuu kymmenkunta hiekanpoistoryhmää, joissa ollaan mukana katua pesevillä, harjaavilla ja hiekkaa keräävillä ajoneuvoilla. Mukana on myös uusi, pesevä imuauto, jonka tehokkuudesta on hyviä kokemuksia viime syksyn ajojen perusteella. Tällaisen erikoisajoneuvon hintalappu on liki 500 000 euroa.

Kaduista neljännes, Korson ja Hakunilan suuralueet, on alueurakoitsijoiden hoidossa ja loput katukilometrit kaupungin kunnossapidettäviä. Työpäivän aikana yksi hiekanpoistoyksikkö puhdistaa noin 5 kilometriä katua. Hiekkaa poistetaan myös kadun pientareiden nurmikoilta puomiharjojen avulla.

Vantaan kaduille levitetään hiekkaa liukkautta torjumaan yhden talven aikana keskimäärin 1000 kuorma-autokuormallista. Keväisin tästä hiekasta saadaan kerättyä noin 70%. Loput menevät talven aikana aurauksen mukana tai huuhtoutuvat sadevesikaivoihin. Kerätty hiekka pystytään osittain hyödyntämään uudelleen muun muassa meluvallien rakennusaineena. Uudelleen hiekoitushiekkana sitä ei voida hyödyntää, sillä hiekanjyvät pyöristyvät talven aikana ja hiekan pito heikkenee.

Katupölytilannetta ja ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla voit seurata mm. Helsingin Seudun Ympäristöpalveluiden (HSY) verkkosivuilta sekä ilmanlaatukartasta.

HSY:n ilmanlaatuasiantuntijat kehottavat katupölykautena muun muassa välttämään lenkkeilyä vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla.

Julkaistu: 28.3.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter