Kivistössä pääsee koematkustajaksi itsenäisesti kulkevaan autoon

Itsenäisesti kulkevia, automatisoituja Renault Twizy -testiajoneuvoja on testattu ja kehitetty Kivistössä maaliskuun alusta lähtien. Sensible Oy:n toteuttama kokeilu on nyt edennyt vaiheeseen, jossa matkustajatkin pääsevät automatisoidun ajoneuvon kyytiin. Koematkustajaksi pääsee maanantaista 7.5. lähtien. Kokeilu jatkuu kesään, 11.7. saakka.

Pienikokoiset, sähkökäyttöiset Renault Twizyt liikkuvat muun liikenteen seassa. Ne tunnistaa paitsi hieman muista ajoneuvoista poikkeavasta ulkonäöstään, myös katolla olevasta vilkkuvalosta. Kyytiin mahtuu yksi koematkustaja kerrallaan ja kyyti on matkustajalle ilmainen. Ajoneuvon kyydissä on matkustajan lisäksi aina testi-insinööri.

Itsenäisesti liikkuva ajoneuvo ajaa kahta reittiä.

Twizyjen kyytiin pääsee Kivistössä kahdella ajoreitillä, jotka molemmat lähtevät Kivistön linja-autoterminaalin edestä. Ajoneuvot kulkevat näillä reiteillä kolmena päivänä viikossa, maanantaista keskiviikkoon, klo 10-14 välillä. Ensimmäiset viikot ajetaan vain reiteistä pidempää, Kivistön reittiä, myöhemmin myös Keimolanmäen reittiä. Tavoitat Twizyn tarkistamalla sen päivittäiset aikataulut hankkeen Twitter-tililtä @sensible4ltd, https://twitter.com/sensible4ltd sekä menemällä Kivistön linja-autoterminaalin pysäkille. Kartta ajettavista reiteistä ja lisätietoja myös verkossa: http://sensible4.fi/aigo

Automaattiautojen pilotit liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan mahdollisia tulevia robottibussireittejä. Twizyihin on asennettu automaattiautoteknologiaa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään ja osaa liikkua liikenteessä itsenäisesti. Twizy kulkee tyypillisesti 20 - 35 km/h nopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen. Ensi talven aikana on tarkoitus samoilla reiteillä kokeilla Suomen talven kestävää, kotimaista robottibussia.

Vantaalla, Espoossa ja Hämeenlinnassa toteutettava pilottihanke on osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa on mukana myös Kyyti Group, GIM, Hybria, EIKU Design, TTY, HAMK ja LAMK.

Julkaistu: 4.5.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter