”Kun kerran on paininut, kaikki muu elämässä on helppoa”

Elias Kuosmanen taipui EM-välierässä armenialaiselle Artur Aleksanyanille (kuvassa), mutta voitti pronssiottelussa kreikkalaisen vastustajansa. Kuva: Painiliitto, ruutukaappaus

Kymmenen kysymystä kumppaniurheilijalle: Tuore EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen aloitti uransa Rekolan Raikkaan nassikkapainissa.

Nimesi, ikäsi ja urheilulajisi?
Elias Kuosmanen, 22 vuotta, paini.

Miten olet päätynyt juuri tämän lajin pariin?
Sattumalta. 5-vuotiaana haluttiin vuotta vanhemman veljen kanssa aloittaa urheiluharrastus. Isoveli pääsi yleisurheilukouluun, mutta sinne otettiin vain 6 vuotta täyttäneet. Minä päädyin nassikkapainiin Rekolan Raikkaaseen. Se oli alueen ainoa liikuntaharrastus, johon pääsin noin nuorena. Tarhapuiston koulun ja Lumon painisalista aloitin, viime kesänä edustin Suomea MM-molskilla Pariisissa.

Mikä lajissa viehättää?
Paini on kova laji. Mies miestä vastaan raakaa kamppailua, ja otteluissa mitataan kaikki fyysiset ja henkiset kyvyt.

Kerro parhaista kokemuksistasi ja saavutuksistasi lajin parissa.
Olen saavuttanut alle 17-vuotiaiden maailman ja Euroopan mestaruudet sekä alle 23-vuotiaiden ikäluokassa MM- ja EM-hopeaa, sekä nyt tietysti tuoreimpana miesten EM-pronssia. Onnistuneet arvokisat ovat uskomattoman hienoja kokemuksia. Niiden takana on aina pitkä projekti, lähes järjetön määrä treeniä, eikä raastavilta epäonnistumisilta ole voinut välttyä. Nautin urheilijan kurinalaisesta arjesta ja elämäntavasta. Erityisen hienoa oli myös saada kutsu Tasavallan Presidentin ja 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolle painimenestyksestä.

Olet Vantaan kumppaniurheilija. Mitä se sinulle merkitsee?
Vantaan kaupunki on yksi pitkäaikaisimpia ja tärkeimpiä tukijoita tähänastisen urani varrella. Erityisen hienoa on se, että Vantaa on ollut tukemassa myös vaikeimpien vuosien aikana, kun kamppailin loukkaantumisia vastaan. Vantaalla on hyvät harjoitusolosuhteet, ja Kuusijärven avannossa on kipeitä lihaksia hoidettu monta kertaa. Olen kiitollinen ja tyytyväinen kumppanuudesta kotikaupunkini kanssa.

Entä mitä vantaalaisuus sinulle merkitsee?
Olen asunut lähes koko ikäni Vantaan Rekolassa. Sotungin urheilulinja mahdollisti tavoitteellisen urheilun ja lukion yhdistämisen. Vantaalta on hyvät yhteydet kaikkialle. Reissaan paljon pitkin maailmaa, ja olen saanut hyvää perspektiiviä erilaisiin kaupunkeihin sekä urheilijan arkeen ja olosuhteisiin siellä. Voin valehtelematta sanoa, etten Vantaata parempaan paikkaan asua ja elää ole vielä törmännyt.

Millaisia tavoitteita sinulla on urheilu-urallasi?
Tähtään olympiakultaan ja maailmanmestaruuteen.

Entä urheilu-uran jälkeen?
Tämän olympiadin työskentelen liikunta-aliupseerina puolustusvoimissa. Armeija voisi olla mielenkiintoinen työpaikka myös urheilu-uran jälkeen, joskin eri tehtävissä.

Terveisesi oman lajisi nuorille urheilijanaluille?
Pistäkää itsenne ja kroppanne likoon. Uskaltakaa katsoa, mihin korttinne riittää. Tuli sitten olympiakulta tai piirinmestaruus, ette tule katumaan matkaanne, ja arvostatte niitä hienoja kokemuksia ja oppeja, joita painiurheilun kautta saatte. Kun kerran on paininut, kaikki muu elämässä on helppoa.

Ensimmäinen ajatuksesi seuraavista sanoista/henkilöistä:
Olympialaiset: Suuri mahdollisuus
Urheiluhenki: Reilu peli
Mika Häkkinen: Maailmanmestari
Veli-Matti Kallislahti: Isäntä

Elias Kuosmanen sai onnittelut alle 23-vuotiaiden MM-hopeastaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajalta Sari Multalalta.

Lue myös muiden kumppaniurheilijoiden haastattelut:
Aleksandra Blinnikka
Joonas Korhonen
T
aru Lahti-Liukkonen
Airi Mikkelä
Miro Puolakka
Ursula Wikström
Aaro Tuominen
Timo Averjanov
Jouki Tikkanen
Meri-Maari Mäkinen
Juho Junttila
Saga Andersson
Jaakko Alli
Hilla Uusimäki

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 4.5.2018 
(muokattu: )