70-vuotias Vantaan Viihdeorkesteri tähyää tulevaisuuteen avoimena

Elokuussa 2017 Vantaan Viihdeorkesteri ja Saara Aalto hurmasivat Tikkurilan torilla. / Kuva: Sakari Manninen

Pyöreitä vuosia juhlistava Vantaan Viihdeorkesteri kurkistaa edelleen rohkeasti kulman taakse paikoilleen jäämisen sijaan.

Kun Tikkurilan orkesteriyhdistys 1940-luvun lopulla kokosi rivinsä, perustajajäsenet tuskin osasivat uumoilla, mitä kaikkea edessä vielä olisikaan! Nyt 70 vuotta täyttävän kokoonpanon matkaan on mahtunut lahjakkaita soittajia, mieleenpainuvia esiintymisiä ja raikasta uudistumista.

Tänä päivänä Vantaan Viihdeorkesterilla on kunnia olla Suomen pitkäikäisin sinfoniaorkesterikokoonpanolla esiintyvä viihdeorkesteri. 1980-luvun lopulla tehty ratkaisu viihdemusiikkiin keskittymisestä on tehnyt orkesterista muuntautumiskykyisen erikoisosaajan.

– Jo tuolloin ajateltiin, että haluamme tehdä mahdollisimman monipuolista ja vaihtelevaa ohjelmaa. Muutkin sinfoniaorkesterit soittavat toisinaan viihdemusiikkia, mutta Vantaan Viihdeorkesteri on ainoa suomalainen sinfoniaorkesteri, jonka tähtäin on koko ajan viihdemusiikissa ja tuotantoasenne sen mukaista, toiminnanjohtaja Janne Rönnbäck kertoo.

Ohjelmistosta halutaan yhä laaja-alaisempi

Viihdeorkesterin juhlavuosi käynnistyi uusien tuulien merkeissä: tammikuussa se ilmoitti aloittaneensa taiteellisen yhteistyön säveltäjä-basisti Lauri Porran kanssa. Muusikko on tullut suurelle yleisölle tutuksi eritoten hevibändi Stratovariuksen basistina.

Porran johdolla viihdeorkesterille lähdetään luomaan omaa alkuperäistä ohjelmistoa ja sen musiikkirepertuaaria monipuolistetaan entisestään. Esimakua tästä saadaan loppuvuodesta orkesterin 70-vuotisjuhlakonsertissa, jossa muun muassa kantaesitetään Lauri Porran viihdeorkesterille säveltämä suurimuotoinen orkesteriteos.

Uutta musiikkia haetaan sävellys- ja sovituskisalla

Viihdeorkesterin tuoreisiin avauksiin kuuluu myös lokakuussa julkistettu Markku Johansson sävellys- ja sovituskilpailu. Sinfoniaorkesterille soveltuvaa uutta viihdemusiikkia etsivä kisa on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

– Tietoa kisasta on levitetty musiikintekijöiden kattojärjestöjen kautta, ja olemme saaneet tiedusteluja muun muassa säveltäjiltä Euroopasta ja Yhdysvalloista, kilpailun sihteeri Jussi Lampela kertoo.

Vastaavia genrerajat ylittäviä kilpailuja ei juurikaan nähdä. Lisäksi palkinnot ovat hyvät: yhteensä niihin on varattu 18 000 euroa.

Tuomaristo aloittaa uusiin kappaleisiin tutustumisen, kun kisa päättyy 15.6. Yleisö puolestaan saa ensikosketuksensa kisan parhaimmistoon Vantaan Viihdeorkesterin 17.9. järjestettävässä konsertissa, jonka yhteydessä tuomaristo myös päättää molempien kilpailukategorioiden voittajat sekä eri teoksille jaettavat palkintosummat.

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 7.5.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter