Lampaat ilahduttavat kesällä Koivuhaassa ja Kormuniityssä

Jo useana kesänä Koivuhaassa Tikkurilan keskuspuistossa on ollut lampaita maisemaa hoitamassa. Myös Hakunilan Kormuniityssä laidunnusta jatketaan viimekesäiseen tapaan.

Koivuhakaan saapuu Haltialan tilalta noin 30 pässikaritsaa. Laitumelle tullessaan ne ovat noin kolmen kuukauden ikäisiä. Karitsat tuodaan aitaukseen viikolla 22.

Koivuhaassa lampaat ovat kesän 2018 uudella, noin kahden hehtaarin alueella, joka sijaitsee vanhan aitauksen eteläpuolella. Nykyisen laitumen tulee olla poissa käytöstä noin viiden vuoden välein, jotta saadaan ennaltaehkäistyä mahdollisten eläintautien tarttuminen. Lampaiden laiduntaminen eri alueella elvyttää myös varsinaisen laitumen kasvukuntoa. Kesällä 2019 palataan vanhalle alueelle.

Lampaat laiduntavat vuorotellen kahdella eri lohkolla, jotta niille riittäisi jatkuvasti tuoretta ruohoa syötäväksi. Alue on aidattu lammasverkolla ja lampaille on rakennettu juoma- ja ruokintapaikka sekä suojakatos. Lampaisiin pääsee tutustumaan aitauksen itäosaan sijoittuvan katselupaikan kohdalta.

Hakunilan Kormuniittyyn saapuu uuhia karitsoineen viikolla 22. Lampaat tulevat Iitistä Väinölän lammas- ja ratsutilalta.

Kormuniityn kaksiosainen lammasaitaus on kooltaan kaksi hehtaaria. Myös Kormuniityn lampaat laiduntavat vuorotellen kahdella lohkolla. Aitauksessa on katos sekä huolto- ja ruokinta-alue lampaille ja aitaukseen on rakennettu katselupaikkoja etelä-, länsi- ja pohjoispuolelle. Molemmissa aitauksissa lampaiden laidunkausi jatkuu syyskuun lopulle tai kunnes ravinto laitumelta loppuu.

Lampaita ei saa ruokkia omilla eväillä, jotta eläimet pysyisivät terveinä ja alue puhtaana jyrsijöistä ja linnuista. Tuoretta ruohoa voi tarjota lampaille katselupaikoilta. Aitaukseen meneminen on kielletty.

Lammasaitaukset kesällä 2018

Koivuhaan lammasaitaus Tikkurilan keskuspuistossa
- Kävellen ja pyöräillen katselupaikoille pääsee Koisotien suunnasta puistokäytävää pitkin sekä Arboretumin tai Läntisen Valkoisenlähteentien kautta
- Pysäköinti Arboretumissa (Meiramitie 2)

Kormuniityn lammasaitaus
- rajautuu etelästä Kormuniitynojaan ja itäreunalta Hakunilan urheilupuistoon
- Pysäköinti Hakunilan uimahallilla (Sotungintie 17) tai urheilupuiston pysäköintialueella (Luotikuja 2)

Julkaistu: 24.5.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter