Vantaan ja Rastattin välinen nuorisovaihto täyttää 50 vuotta

Vuorovuosin joukko suomalais- tai saksalaisnuoria lähtee viikoksi vierailulle toistensa kotikaupunkeihin. Nuorisovaihtoa Vantaan ja Rastattin ystävyyskaupungin välillä on järjestetty jo vuodesta 1968 lähtien.

Nyt juhlavuonna 15 saksalaisnuorta on kaupungin nuorisopalvelujen järjestämällä vaihtoleirillä Vantaalla, ja mukana leirillä on myös 15 vantaalaisnuorta. Ohjelmaan kuuluu tutustumista Suomeen, kulttuuriin ja muihin nuoriin. Nähtävyyksistä käydään katsomassa esimerkiksi Heureka, Linnanmäki ja Fazerin vierailukeskus. Lisäksi nautitaan luonnosta Vantaan kaupungin leirikeskuksessa Heinolan Kukonnotkossa. Ohjelmaa on viikon aikana järjestämässä viisi Vantaan nuorisopalvelujen työntekijää ja kaksi Saksasta ryhmän mukana tullutta ohjaajaa.

– Vaihdossa pääsee näkemään paljon toisen maan kulttuuria ja parhaita nähtävyyksistä, koska ohjelma on intensiivinen ja suunniteltu hyvin. Nuoret pääsevät tutustumaan maahan, sen tapoihin ja ympäristöön sekä paikallisiin nuoriin ja käyttämään vieraita kieliä, listaa nuorisopalvelujen johtaja Riikka Åstrand nuorisovaihdon antia.

Viime vuonna vantaalaisnuoret vuorostaan viettivät Rastattissa seitsemän päivää. Tuolloin ohjelmassa oli esimerkiksi kävely joessa ja vierailu Europa Park -jättihuvipuistoon. Lisäksi kaupunki järjesti virallisen vastaanoton ja juhlaillallisen, jossa nuoret esittivät suunnittelemaansa ohjelmaa.

Nuorten kohtaamiset ovat edelleen vaihdon suola

Nuorisovaihdon perusidea on säilynyt alusta asti samana: tarkoituksena on avata nuorille tietoa kummastakin yhteiskunnasta.

− Aikaisemmin vaihtoon liittyi enemmän osa-alueita ystävyyskaupunkihengessä, ja myös aikuisia oli mukana laajemmin molemmista maista. Nykyään toiminta on puhtaasti nuorille ja nuorten ehdoilla suunniteltua, kertoo nuorisopalvelujen johtaja Riikka Åstrand.

Matkan käytännön järjestelyt ovat 50 vuoden aikana ehtineet vaihdella. Esimerkiksi vielä 1980-luvulla vaihtomatkat kestivät yleensä kaksi viikkoa, kun vantaalaisnuoret matkustivat ensin noin viisi päivää Puolan ja Tšekkoslovakian kautta Rastattiin. Perillä vietettiin viikko, ja sitten kaksi päivää kestänyt paluumatka seilattiin laivalla. Nykyään nuoret matkaavat Saksaan lentokoneella Helsinki-Vantaalta.

Niin nyt kuin 50 vuotta sittenkin nuorisovaihdon keskiössä ovat kohtaamiset.

– Matkoilla kerätään ikimuistoisia kokemuksia ja solmitaan ystävyyssuhteita. Onpa suomalais-saksalaisia avioparejakin syntynyt vuosien varrella, kertoo Åstrand.

Nuoret pitävät hauskaa leirillä

Julkaistu: 2.8.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter