Vantaalaisen taimenen asialla

Tomi Räsänen ja Joonas Fontell siivosivat kesällä Tikkurilankoskesta muun muassa polkupyöränrämiä.

Vantaan purotalkkarit tekivät jälleen kesällä kullanarvoista työtä virtavesien ja taimenkantojen hyväksi.

Kun Tikkurilankosken patoluukku avattiin kesäkuussa, padon yläpuolinen osa muuttui nopeasti suvannosta vuolasvirtaiseksi koskeksi. Samalla joen pohjalta paljastui rujo todellisuus.

”Siivosimme padon yläpuolta, ja sieltä löytyi parikymmentä polkupyörää, ostoskärryjä ja jopa kassakaappi”, kertovat Joonas Fontell ja Tomi Räsänen, Vantaan purotalkkarit vuosimallia 2018.

Purotalkkarit työskentelivät kesän aikana ahkerasti Vantaan virtavesien tilan ja kalojen elinolojen kohentamiseksi. Etupäässä he keskittyivät Vantaanjoen meritaimenen lisääntymismahdollisuuksien parantamiseen.

”Rakensimme uusia kutusoraikoita ja poikasalueita sekä kunnostimme vanhoja. Järjestimme myös seitsemät talkoot, joissa lisäksi siivottiin puroluontoa muun muassa kitkemällä jättipalsamia rannoilta.”
Vaikka talkoissa kävi vähänlaisesti porukkaa, Fontell ja Räsänen kiittelevät osallistujien aktiivisuutta.

”Talkoot venähtivät usein iltaan asti, ja saimme paljon aikaiseksi.”

Virtavesien tila kohentunut

Purotalkkareille muodostui kesän aikana hyvä kuva Vantaan virtavesien tämänhetkisestä tilasta. Heidän mukaansa se on yllättävän hyvä, ja vesistöstä löytyy elämää.

Etenkin lentoaseman lähistöllä virtaavien purojen tila on kohentunut huomattavasti kunnostustoimien ja suojelun myötä.

”Taimenen poikastiheys on kaikkein paras Kylmäojalla. Myös Rekolanojalla on hyvin poikasia, ja nollikkaita (tänä vuonna syntyneitä poikasia) havaittiin siellä eniten.”

Yksi purotalkkareiden kesän pysäyttävimmistä hetkistä oli, kun he saivat Kylmäojan alueen asukkaalta ilmoituksen muutamasta kuolleesta taimenenpoikasesta purossa.

”Lähdimme tarkistamaan tilannetta ja löysimme yli 50 kuollutta taimenta. Ympäristökeskus ryhtyi selvittämään kalakuolemien syytä.”

Joonas Fontell ja Tomi Räsänen kertovat, että joen vesi ei väristään huolimatta ole välttämättä likaista. ”Väri kertoo enemmän valuma-alueesta ja vesistöön valuneesta kiintoaineksesta.”

Työ, jossa näkee oman kädenjäljen

Kesän jälkeen purotalkkarit jatkavat opintojaan. Joonas Fontell lukee Itä-Suomen yliopistossa ympäristötieteitä sivuaineenaan hydrobiologia, ja Tomi Räsänen Helsingin yliopistossa alue- ja kulttuurintutkimusta sivuaineenaan akvaattiset tieteet.

Molemmat harrastavat kalastusta, ja luonto on lähellä sydäntä. Kesätyö Vantaan purotalkkarina oli Fontellin ja Räsäsen mukaan tähänastisista paras.

”Tässä on päässyt näkemään oman kädenjälkensä. Siitä tulee hyvä mieli, kun on tehnyt poikaskivikon, ja heti sen jälkeen kaloja tulee tunnustelemaan sitä.”

Joonas Fontell ja Tomi Räsänen olivat Vantaan kolmannet purotalkkarit. Talkkareiden arvokas työ jatkuu jälleen ensi kesänä.

TEKSTI JA KUVAT: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Tykkää Vantaan purotalkkareista Facebookissa!

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 24.8.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter