Aviapoliksen työpaikka-alue matkalla kaupungiksi, jossa voi viihtyä ja viipyä

Lentokentän läheisyyteen, Aviapoliksen työpaikkavaltaiselle alueelle tavoitellaan vetovoimaista kaupunkia, joka houkuttelee asukkaita, yrityksiä ja matkailijoita.

- Uudesta asumisesta on matkaa Helsinki-Vantaan lentokentälle vain pari kilometriä, mikä on kansainvälisestikin poikkeuksellista. Aviapolis sijaitsee kuitenkin otollisesti kiitoratojen kainalossa ja jää lentomelulta taskuun, valottaa alueen projektijohtaja Arja Lukin.

Veromiehen kaupunginosa muodostaa Aviapoliksen suuralueen ytimen. Sen ensimmäiset asuinkorttelit ovat jo rakenteilla ja valmistuvat keväällä 2019. Samoin valmistuvat yksityisen palveluntarjoajan päiväkoti ja hoivakoti. Vuonna 2016 hyväksytyn kaavarungon kerroseliöistä noin kolmasosa on asumista, loput palveluja ja työpaikkoja. Laajuudeltaan tämän 3,5 neliökilometrin kokoisen alueen toteuttaminen kestää kokonaisuudessaan ainakin pari vuosikymmentä.
- Työpaikka-alue, joka muuttuu monipuoliseksi kaupunkiympäristöksi, on laaja. Meillä on mahdollisuus toteuttaa peräti 250 tavanomaisen kaupunkikorttelin verran ympäristöä, jossa asutaan, käydään työssä, virkistytään ja nautitaan hyvistä palveluista, kuvailee Lukin.

- Aviapoliksen suunnittelu nojaa vahvasti kestävän liikkumisen edistämiseen. Jo kolme vuotta palvelleen Kehäradan Aviapoliksen juna-aseman lisäksi aluetta toivottavasti halkoo vuoteen 2030 mennessä ratikkalinja.

Urban Blocks –alueelle uusi alakoulu ja päiväkoti

Yksi merkittävistä uusista avauksista Aviapoliksessa on noin 3000 asukkaan Aviapolis Urban Blocks –alue, jonka suunnittelu etenee vuosi sitten ratkenneen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun pohjalta. Tavoitteena on keskustamainen ja vilkas ympäristö.

Alueelle on tulossa paitsi asuntoja myös työpaikkarakentamista sekä monitoimirakennus Atomi, johon sijoittuu alakoulu, päiväkoti ja muita palveluja. Ensimmäinen vaihe Atomista on suunniteltu valmistuvan vuonna 2022. Myöhemmin tulossa on myös yläkoulu.

Toimitilat ja logistiikkakeskukset tuovat työpaikkoja

Toimitila- ja työpaikkarakentaminen jatkuu Kehäradan Aviapoliksen aseman läheisyydessä vilkkaana. Pari vuotta sitten valmistuneen Aviabulevardi -toimistotalon läheisyyteen on rakenteilla toinen vastaavanlainen. Technopolis rakentaa parhaillaan laajennusta Teknobulevardilla ja Bosch pääkonttoriaan Robert Huberintiellä.

Viihdekeskus Flamingon yhteydessä olevan Sokos Hotel Flamingon majoituskapasiteetti tulee noin tuplaantumaan tämän vuoden syksyllä valmistuvan laajennusosan myötä. Aviapolikseen on viime vuosina noussut muitakin uusia hotelleja: Clarion Helsinki Airport ja Scandic Helsinki Airport.

Euroopan modernein lentorahtiterminaali COOL Nordic Cargo Hub on valmistunut lentokenttäalueelle. Finnairin omistaman terminaalin myötä rahtikapasiteetti noin kolminkertaistuu nykyisestä. Ympäristösertifioitu terminaali hyödyntää mittavasti muun muassa aurinkosähköä. Posti puolestaan on investoinut uuteen logistiikkaterminaalin Viinikalassa. Terminaali vastaa pakettikuljetusten lisääntyessä kasvavan verkkokaupan ja logistiikan tarpeisiin.

Mistä wau-tekijä?

Aviapoliksen kehittämiseen keskittyvässä konferenssissa, joka järjestettiin Clarion Helsinki Airportissa 31.8., esiteltiin paitsi alueen ajankohtaisia hankkeita ja lentokenttäkaupunkien kehittämisen kokemuksia maailmalta - myös tuoreita ideoita Aviapoliksen monipuolistamiseksi. Tilaisuuden key note -puheenvuoron pitänyt professori Max Hirsh Hong Kongin yliopistosta on kaupungin toimeksiannosta tutkinut Aviapoliksen mahdollisuuksia. Tutkimustaan varten, hän haastatteli paikallisia toimijoita, kuten alueella työskenteleviä, alueen kehittäjiä ja kaupungin edustajia. Kokemustensa pohjalta Hirsh esittää vaihtoehtoisia strategioita alueen kiinnostavuuden lisäämiseksi.

Kaupallisten lähipalveluiden keskittymä palvelisi alueella työskenteleviä. Nopean asioinnin palveluita, joita voi hoitaa lounastauolla tai työpäivän päätteeksi, kaivataan. Matkailijoita puhuttelisi elämyksellinen vierailukeskus, jossa lyhyen, jopa muutaman tunnin, visiitinkin aikana pääsisi kokemaan elämyksellisiä asioita: ripausta luontoa, vähän shoppailua ja aktiviteetteja. Myös ilmailuteeman esiin nostamista esimerkiksi kansainvälisen koulutuskeskuksen avulla kannattaisi pohtia. Kansainvälinen taiteilijaresidenssi hyödyntäisi olemassa olevia tiloja ja rikastuttaisi Aviapoliksen kaupunkikulttuuria.
- Innostuimme näistä uusista ideoista, ja jokaisen toteuttamismahdollisuuksia tullaan tutkimaan, lupaa Lukin.

Tutustu Aviapolikseen City with Wings -videolla
31.8.2018 järjestetyn lentokenttäkaupunkikonferenssin verkkosivulla julkaistaan viikon 36 aikana tilaisuuden esitysmateriaalit
Professori Max Hirshin blogissa lisää ajatuksia Aviapoliksen kehittämisestä

Julkaistu: 31.8.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter