Vantaa mukana Smart & Clean -sisäilman tutkimushankkeessa

Vantaan kaupunki on mukana VTT:n, Aalto-yliopiston, Helsingin ja Espoon kaupunkien yhteisessä Smart & Clean -sisäilmaltaan laadukkaat ja kustannustehokkaat tilat -hankkeessa.

Hankkeessa selvitetään hyvään sisäilmaan vaikuttavia tekijöitä. Tietoja sisäilman laadusta kerätään yhtäaikaisesti käyttäjien havainnoista ja mittalaitteista. Tietojen keruu alkaa tällä tietoa marras-joulukuussa 2018 ja kestää ainakin maaliskuun 2019 loppuun. Hankkeen on määrä valmistua keväällä 2019, ja sen tuloksista tiedotetaan sen jälkeen.

Vantaalta mukana on viisi koulua ja seitsemän päiväkotia: Askiston, Rekolanmäen, Simonkallion, Vierumäen ja Ruusuvuoren koulut sekä Vaaralanpuiston, Simonkallion, Aurinkokiven, Itä-Hakkilan, Leinelän, Nikinmäen ja Kimokujan päiväkodit. Kohteiksi on valittu sisäilmaltaan tavanomaisia rakennuksia yleispätevien tuloksien saamiseksi. Tilakeskus reagoi nopeasti, jos hankkeen aikana rakennuksen sisäilmatilanteessa ilmenee jotakin yllättävää.

Tulokset auttavat löytämään ratkaisuja hyviin sisäolosuhteisiin. Vastaavaa tutkimusta ei ole aiemmin tehty.

Rakennuksen tiloihin asennetaan loppuvuodesta sisäilma-antureita. Anturit mittaavat lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, pienhiukkasia sekä paine-eroja ulkoilman ja sisäilman välillä.

VTT:n koordinoima hanke kuuluu pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön muutostekoihin, ja sen päärahoittajana on Uudenmaan liitto.

VTT:n tiedote ja hankkeen verkkosivut kertovat asiasta tarkemmin.

Julkaistu: 18.9.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter