Elohopeakatuvalaisimista luopuminen laskenut sähkönkulutusta

Vantaalla on luovuttu vanhoista elohopeakatuvalaisimista ja vaihdettu ne pääosin led-valaisimiin. Vaihto on tuonut kustannussäästöjä, vaikka valaisimien määrä on samalla lisääntynyt.

Elohopeavalaisimia oli ennen vaihtourakkaa lähes kolmannes koko kaupungin ulkovalaisinkannasta eli yhteensä noin 12 000 kpl. Aluksi elohopeavalaisimia vaihdettiin suurpainenatriumvalaisimiin, sittemmin ulkovalaisinten led-tekniikan kehityttyä led-valaisimiin. ”Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki valaisimet olisi vaihdettu energiatehokkaisiin led-valaisimiin”, kertoo Vantaan ulkovalaistuksesta vastaava työpäällikkö Jere Mättö.

Elohopealampuista luopumisen jälkeen kaupungin ulkovalaistuksen vuosittaiset energiakustannukset ovat pudonneet vuoteen 2014 verrattuna yli 300 000 eurolla, vaikka samaan aikaan valaisimien lukumäärä on kasvanut vuosittain noin 700 valaisimella. Led-valaisin on jo lähtökohtaisesti tehokas, minkä lisäksi led-valaisimet on ohjelmoitu himmenemään yöaikaan, jolloin energiansäästö elohopeavalaisimiin verrattuna on jopa noin 80 prosenttia.

Led-valaisimet tunnistaa siitä, että ne loistavat valkoista valoa, kuten entiset elohopealamputkin. Suurpainenatriumvalaisimet loistavat puolestaan kellertävää valoa.

Vaihdon taustalla on noin 1960-80-luvuilla asennettujen valaisimien vanhentuminen ja elohopealamppujen valmistuksen loppuminen EU:n energiatehokkuusdirektiivin myötä alkuvuodesta 2015.

Lisätietoja katuvalaistuksesta Vantaalla

Julkaistu: 20.11.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter