Nujakointia Arkin nuorten juhlassa

Vantaan nuorisotila Arkissa lauantaina järjestetyssä juhlassa nujakoitiin nyrkein. Tappelu yltyi niin, että tilannetta rauhoittamaan kutsuttiin paikalla olleiden järjestyksenvalvojien tueksi kauppakeskuksen järjestyksenvalvojat ja poliisi.

Nuorten järjestämän tapahtuman oli tarkoitus kestää kello yhteentoista saakka. Kello 21.15 alkanut tappelu keskeytti tapahtuman. Arkin työntekijät ohjasivat tapahtumaan osallistuneita nuoria turvaan muihin tiloihin ja poliisi ohjeisti poistumisen paikalta. Osa nuorista soitti vanhemmilleen ja Arkin työntekijät saattoivat nuoria kotimatkalle tai vanhempien autoon. Poliisin hälytyksen myötä paikalle tuli myös ambulanssi, mutta ensihoitoa ei tarvittu Arkin tiloissa. Järjestyksenvalvojan käytössä oli pippurisumute, jonka avulla tappelu rauhoittui.

Vakavia henkilövahinkoja ei syntynyt. Tappelu ei aiheuttanut ulkopuolisille vahinkoja. Poliisi otti tappeluun osallistuneiden tiedot ylös ja heidät ohjattiin valvotusti pois tilasta. Tappelussa ei ollut mukana vantaalaisia, Arkin vakituisia kävijöitä. Tappeluun osallistuneet ryhmät olivat tulleet muualta.

Tapahtumaan osallistui 204 nuorta iältään 13–17 vuotta. Siihen oli valmistauduttu huolellisesti. Mukana oli kahdeksan Myyrmäen alueen nuorisotyöntekijää sekä Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijöitä, Art4All -hankkeen työntekijä sekä Myyrmäen alueen esimies. Myös kaksi Itä-Vantaan nuorisotyöntekijää jalkautui monitoimitilaan. Tämän lisäksi kulunvalvontaa ja yleistä järjestystä oli varmistamassa kaksi järjestyksenvalvojaa. Etukäteen oli laadittu turvallisuussuunnitelma ja tapahtumalle oli poliisin lupa. Ennen juhlien alkua pidettiin työntekijöiden kesken palaveri, jossa käytiin läpi selkeästi työtehtävät, sekä turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten hätäpoistumistiet.

Kriisipäivystykseen on toimitettu tilanteesta raportti, mikäli nuoret tuntevat tarvitsevansa tapahtumasta johtuen kriisiapua. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen puhelinnumero on 09 8392 4005, ja se palvelee vuorokauden ympäri. Nuorten kanssa asiaa tullaan käsittelemään alueen nuorisotiloilla ja tarvittaessa myös koulussa.

Vantaan nuorisopalvelut huolehtii jatkossakin tilaisuuksiensa turvallisuudesta mahdollisimman hyvin valmistautuneena. Suurten avointen tilaisuuksien järjestämisen suhteen ollaan varovaisia. Nuorisotilat järjestävät lähtökohtaisesti tilaisuuksia, joissa kaikki nuoret ovat tunnistettuja ja sisäänpääsy edellyttää nutakorttia, eli nuorisotilan jäsenkorttia. Näin kaikki tilaisuuden osallistujat ovat tunnistettuja. Noin 3000 vantaalaisnuorella on nuorisotilojen jäsenkortti.

Tiedotetta päivitetty 17.12.2018: Täsmennetty tapahtuman kulun kuvausta ja lisätty tietoa turvallisuusjärjestelyistä jatkossa sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksen aukioloaika.

Tiedotetta päivitetty 18.12.2018: poistettu maininta: tilanteessa ei käytetty mitään kättä pidempää.

Julkaistu: 16.12.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter