Kokeilisitko kyyditöntä koulumatkaa

Juttu on julkaistu Asukaslehdessä 4/2018.

Moni koululainen voi itse kävellä, pyöräillä tai vaikkapa potkulautailla kouluun, eikä koulumatkaa tarvitse istua vanhemman autossa. Kyyditön koulumatka on monelta kantilta katsottuna fiksu valinta.

Vantaalla halutaan kamppailla liikkumattomuutta vastaan koulumatkalla. Kouluterveyskyselyn tulokset kertovat, että useassa koulussa lapset ja nuoret eivät liiku suositusten mukaisesti ja koulujen sekä tyttöjen ja poikien välillä on liikkumisen määrässä merkittävää vaihtelua.

Rajatorpan koulussa lisättiin viime lukukaudella lasten arki- ja hyötyliikuntaa sekä vähennettiin hiilidioksidipäästöjä ja autoilun tuomia turvallisuusriskejä kannustamalla oppilaita kyydittömään koulumatkaan.

− Koululaisten tulisi liikkua 1−2 tuntia päivässä, ja kyyditön koulumatka on tätä ajatellen merkittävä asia. Koulussa jaksetaan opiskella paremmin, kun päivä alkaa raittiissa ulkoilmassa liikkuen, kertoo Rajatorpan koulun rehtori Anne Dernjatin koulumatkaliikunnan hyötyjä.

Vähemmän liikennettä, vähemmän vaaratilanteita

Osa vanhemmista kuljettaa lapsiaan kouluun turvallisuuden vuoksi. Dernjatin kuitenkin tuo esiin toisenlaisen turvallisuusnäkökulman:

− Matkan taittaminen kävellen, pyörällä tai vaikka potkulaudalla vähentää koulukyytien aiheuttamaa autoliikennettä ja näin myös lisää turvallisuutta koulujen piha-alueilla.

Koulumatkan kulkeminen muulla kuin yksityisauton kyydillä on tietenkin ekologinen vaihtoehto. Kyydittömyys on myös tapakasvatusta − lyhyehköt matkat voi hyvin taittaa liikkuen.

− Tällaiset hyvät tavat tarttuvat myös muihin, kun huomataan, miten helposti ja vaivattomasti koulumatka kuluukin kaverin kanssa kuulumisia vaihtaen. Helpottaahan se myös vanhempien aamua, kun lapsi kulkee koulumatkat itsenäisesti, kertaa Dernjatin kyydittömyyden hyötyjä.

Ympäristötietoisen liikkumisen edistäminen on osana koulujen lukuvuosisuunnitelmia, ja Vantaalla pyritäänkin yhdessä oppilaiden, vanhempien ja paikallisen toimijoiden kanssa kehittämään ratkaisuja turvalliseen ja ympäristötietoisen koulumatkaliikkumiseen.

Julkaistu: 7.2.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Instagram @vantaankaupunki

Twitter