Graffitteja Martinlaakson aseman seinässä

Katutaidetta asukkaiden tarinoista

Tulevana kesänä 2019 Vantaan kaupunki ja katutaide tekevät ainutlaatuista yhteistyötä Olipa kerran Vantaa… -hankkeessa. Kuntatekniikan keskus on tilannut Street Art Vantaa -katutaideryhmän työskentelemään positiivisen kaupunkikuvan ja kaupunkikulttuurin edistämiseksi ympäri Vantaata. Taideteosten pohjana ovat asukkaiden tarinat.

Ensimmäiseksi asukkaat kutsutaan Story Sharing Café -iltoihin kertomaan tarinoitaan ja kohtaamaan naapureitaan eri taustoista. Tämän jälkeen asukkaiden tarinat jatkavat elämäänsä Vantaan kaduilla katutaiteena, jotka toteutetaan erilaisina taideteoksina jakokaapeissa, tunneleissa ja seinissä. Myös Vantaan kaupunginmuseon vanhat valokuvat tuovat kaduille muistoja menneiltä ajoilta.

Tarinat Länsimäestä ja Rajakylästä maalataan ryijyiksi alikulkutunneleihin

Street Art Vantaan Essi Ruuskanen ja Jenni Väisänen yhdessä neljän vierailevan taiteilijan kanssa maalaavat kaksi Länsimäentien ja Maratontien alittavaa alikulkutunnelia touko-kesäkuussa 2019. Kevään aikana teosta varten on jo kerätty alueen kaikenikäisiltä asukkailta tarinoita, jotka toimivat inspiraationa ryijyaiheiseen teoskokonaisuuteen. Maalauksen valmistumista voi tulla seuraamaan paikan päälle touko-kesäkuun vaihteessa.

Story Sharing Café saapuu Vantaalle

Ympäri Suomea kiertäneitä, suosittuja Story Sharing Café -iltoja järjestetään kevään ja kesän aikana Vantaalla Länsimäessä, Mikkolassa, Havukoskella, Martinlaaksossa ja Hakunilassa. Story Sharing Café on rento ja kotoisa tapahtuma, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa ja eri taustoista pääsevät tapaamaan ja jakamaan arkipäivän tarinoita. Kahvipöydissä, pienessä porukassa kuunnellaan ja jaetaan tarinoita Story Sharing -ohjaajien opastamina. Ohjelmassa on myös vierailevia tarinankertojia, elävää musiikkia ja avoin tarinamikrofoni. Osallistumalla vaikutat samalla kaupunginosasi katutaidehankkeisiin.

Vantaalla Story Sharing Café juhlistaa paikallisuutta ja kaupunginosien omaa historiaa sekä nykypäivää. Illan aikana osallistujat pääsevät kirjoittamaan terveisensä omasta kaupunginosastaan laadituille uusille postikorteille. Näistä postikorteista ja tarinoiden inspiroimana Street Art Vantaa luo uutta katutaidetta kaupunginosiin. Tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta paikka varataan sähköpostitse osoitteesta universum@universum.fi tai kunkin Story Sharing Cafén Facebook-tapahtuman kautta.

Story Sharing Café – paikat ja ajankohdat

  • Länsimäki: sunnuntai 5.5. klo 16–18.30, Länsimäen Järjestötila, Kilpakuja 1
  • Mikkola: perjantai 10.5. klo 18–20.30, Mikkolan koulun (Lyyra) ruokasali, Lyyranpolku 2
  • Havukoski/Koivukylä: lauantai 11.5. klo 16–18.30, Habibi Café, Hakopolku 2
  • Martinlaakso: perjantai 7.6. klo 18–20.30, Kulttuuritalo Martinus, Martinlaaksontie 36
  • Hakunila: paikka ja aika ilmoitetaan myöhemmin alkusyksystä

Katso video Mikkolan 10.5. järjestetystä Story sharing cafésta.

Havukosken palvelutalon asukkaiden tarinat näkyville talon seinille

Ikäihmisten tarinat, muistot, runot ja vanhat valokuvat toimivat Marjatta-Säätiön palvelutalon ulkoseinille maalattavien seinämaalausten pohjamateriaalina. Teokset maalaa Vantaan kaupungin kuntatekniikan palkkaama taiteilija Jesse Pasanen. Uusien teosten myötä Havukosken aiemmat katutaideteokset saavat uuden lisäulottuvuuden ja antavat äänen ryhmälle, jonka näkökulmasta ei usein katutaidetta tehdä. Teosten valmistumista juhlistetaan palvelutalossa 20.6.2019.

Myös ötökkävuosi näkyy katukuvassa

Vantaan lähiluonnon ötökkävuosi-teeman kunniaksi kaupungin kaduille tuodaan pieniä hyönteisaiheisia maalauksia kaupunkilaisten bongailtavaksi. Myös nämä teokset maalataan osana kaupungin kuntatekniikan katutaidehanketta. Lisätietoa ötökkävuodesta löytyy täältä: www.vantaa.fi/ötökkävuosi

Olipa kerran Vantaa… -hankkeen toteuttaa Street Art Vantaa sekä Vantaan kaupunki, Kuntatekniikan keskus yhteistyökumppanina Vantaan taidemuseo Artsi.

Julkaistu: 17.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter