Vantaalla on todettu aikuisella tuhkarokko. Tartunnanjäljitys on käynnistetty.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vantaalaisella aikuisella on todettu 28.4.2019 tuhkarokko.

Tartunta on saatu ulkomaanmatkalla Itä-Euroopassa. Euroopassa esiintyy tuhkarokkoepidemioita maissa, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Sairastunut henkilö on saanut lapsuuden kotimaassaan yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan, minkä vuoksi hänen tartuttavuutensa on vähäinen.

Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut altistuneet yhdessä HUSin Epidemiologisen yksikön ja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Osa altistuneista ehditään suojata MPR-rokotteella, mikäli henkilö ei ole saanut aiemmin kahta rokotetta tai sairastanut tautia.

Sairastunut on lisäksi matkustanut 26.4.2019 klo 19.30 Tallinnasta Helsinkiin lähteneellä Tallink Megastar –laivalla. Tallink Silja ottaa mahdollisuuksien mukaan erikseen yhteyttä matkustajiin, jotka olivat kyseisellä laivavuorolla.

HUSin alueella todetaan vuosittain 1–9 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on pääosin saatu ulkomaanmatkalla. Tuhkarokko on Suomessa harvinainen tauti, sillä rokotuskattavuus on hyvä MPR-tauteja (tuhkarokkoa-sikotautia-vihurirokkoa) vastaan. Vuonna 2016 syntyneistä lapsista yli 96 % on saanut MPR-rokotuksen, mikä antaa hyvän laumasuojan.

THL kehottaa henkilöitä, jotka ovat matkustaneet kyseisillä kulkuneuvoilla, tarkistamaan, onko oma rokotesuoja kunnossa.

  • Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.
  • Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä yhteyttä omaan terveyskeskukseen.
  • Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa matkan jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Lue THL:n sivuilta ohjeita mahdollisesti altistuneille.

Lisätietoja: Kirsi Valtonen, Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri, Vantaan kaupunki, p. 050 312 1651

Julkaistu: 30.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter