Vantaalla käyttöön pyöräilyä sujuvoittava ”virtuaalinen painonappi”

Vantaalla käyttöön pyöräilyä sujuvoittava mobiilisovellus

Vantaalla otetaan 2.5.2019 käyttöön maksuton CrossCycle-mobiilisovellus, joka helpottaa ja nopeuttaa pyöräilyä kaupungissa.

Puhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen ladattava sovellus seuraa pyöräilijän etenemistä GPS-paikannuksen avulla. Kun pyöräilijä saapuu tietyn matkan päähän liikennevaloristeyksestä, sovellus lähettää liikennevaloille pyynnön vihreästä valosta. Kun pyyntö lähetetään ennakoiden, voi pyöräilijä päästä liikennevaloista läpi pysähtymättä. Sovellus on ikään kuin virtuaalinen jalankulkijan painonappi, napin painallus vain tapahtuu ennen risteykseen saapumista.

Sovelluksen käyttö ei anna pyöräilijälle etuoikeutta tien ylitykseen muihin tienkäyttäjiin nähden eikä lisää pyöräväylien vihreän valon osuutta, vaan säästää pyöräilijältä turhia pysähdyksiä liikennevaloissa ja sujuvoittaa matkaa.
- Haluamme parantaa pyöräilyn olosuhteita, ja tämä on yksi keino sujuvoittaa pyöräliikennettä kaupungissa, kertoo Vantaan kaupungin liikennetietoasiantuntija Suvi Rytkönen-Halonen.

Ensi vaiheessa sovellusta varten tarvittava tekniikka ohjelmoidaan 42 valoristeykseen pyöräreittien varrelle. Risteykset ja niistä muodostuvat reitit on merkitty Google Maps-palveluun. Kun sovelluksen käytöstä on kertynyt kokemuksia, järjestelmää voidaan laajentaa uusiin valoristeyksiin.

Sovelluksen käyttäminen on yksinkertaista ja turvallista, sillä sitä ei tarvitse katsoa matkan aikana. Sovellus aktivoidaan yhdellä painikkeella, minkä jälkeen laitteen näyttö voidaan sammuttaa ja laite asettaa esimerkiksi taskuun. Laitetta ei tarvitse ottaa esille matkan aikana, kun sovellus on kerran aktivoitu. Matkan päättyminen kuitataan jälleen yhdellä painalluksella. Tämän jälkeen sovellus näyttää käyttäjälle yhteenvedon matkasta, kuten matkan keston, pituuden ja keskinopeuden sekä lähetettyjen pyyntöjen lukumäärän. Kun sovellus on suljettu, matkan tiedot häviävät sovelluksen muistista.
- Järjestelmän toiminta perustuu käyttäjän mobiililaitteen GPS-paikannukseen, joten sovelluksen toimivuudessa voi olla epävarmuutta, jos paikannustieto ei ole tarkka. Jos sovellukselle on paljon kysyntää, sitä voidaan jatkokehittää yhteistyössä toimittajan kanssa, Rytkönen-Halonen toteaa.

CrossCycle -mobiilisovellus toimii Android-laitteissa ja sen voi ladata Google Play Kaupasta. Sovelluksen toimittaa Vantaan kaupungille liikennevalojen valvontajärjestelmän tuottava Dynniq.

Sovellus otetaan käyttöön Vantaalla toisena Suomen kunnista. Myös Tampereella on käytössä sama sovellus.

CrossCycle Vantaa

CrossCycle -risteykset Googlemapsissä.
Lue lisää pyöräilystä Vantaalla.

Julkaistu: 30.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter