Toukokuussa on taas aika äänestää – nyt valitaan edustajia europarlamenttiin

Toukokuun loppupuolella pidettävissä vaaleissa valitaan Suomen edustajat europarlamenttiin. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 15.–21.5. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26.5.

Vantaalla on mahdollista antaa äänensä ennakkoon 12 paikassa eri puolilla kaupunkia. Varsinaisena vaalipäivänä äänestetään postissa saapuvan ilmoituskortin osoittamassa paikassa. Mukaan äänestyspaikalle tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi. Poliisilaitoksilta saa kotikunnasta riippumatta tarvittaessa maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin, jos sinulla ei ole muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa.

Europarlamenttivaaleissa äänioikeus on jokaisella viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävällä:

 1. Suomen kansalaisella asuinpaikkaan katsomatta
 2. muun EU:n jäsenvaltion kansalaisella, joka ei ole menettänyt vaalikelpoisuuttaan kotivaltiossaan ja on viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää ilmoittautunut maistraatille otettavaksi Suomen äänioikeusrekisteriin ja jolla on kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää tai joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa.

Äänestäminen kotona, laitoksessa tai ulkomailta

Kotiäänestys on mahdollinen, jos et pääse äänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Tilaa kotiäänestys 14.5. kello 16 mennessä soittamalla 043 825 0017, laittamalla sähköpostia osoitteeseen vaalit@vantaa.fi. Voit myös postittaa hakemuksen vaalitoimistoon. Ilmoitukseen tulee äänestäjän osoite, puhelinnumero ja henkilötunnus sekä samat tiedot kotona äänestävältä omaishoitajalta.

Myös useissa kunnan alueella sijaitsevissa sairaaloissa, vanhustenhoitolaitoksissa ja vankiloissa on mahdollisuus äänestää. Äänioikeutettuja näissä laitoksissa ovat ainoastaan kirjoilla olevat asukkaat, eivät esimerkiksi henkilökunta tai vierailijat.

Ulkomailla pysyvästi asuvat sekä vaalien ajan tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse. Kirjeäänestystä haluava tilaa asiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Löydä lähin ennakkoäänestyspaikkasi

 1. Asukastila Rubiini, Rubiinikehä 2 B
 2. Hakunilan kirjasto, Kimokuja 5
 3. Hämeenkylän K-Supermarket, Ainontie 1 (uusi)
 4. Kansalaistoiminnan keskus Leinikki, Leinikkitie 22
 5. Kauppakeskus Jumbo, Vantaanportinkatu 3
 6. Koivukylän kirjasto, Hakopolku 2
 7. Länsimäen kirjasto, Suunnistajankuja 2
 8. Martinlaakson kirjasto, Laajaniityntie 3
 9. Monitoimikeskus Lumo, Urpiaisentie 14
 10. Myyrmäen kirjasto, Paalutori 3 (uusi)
 11. Vantaa-info, Tikkurilan liike- ja matkakeskus Dixi, Ratatie 11
 12. Tammiston K-Citymarket, Tammiston Kauppatie 9 (uusi)

Äänestyspaikat ovat pääsääntöisesti avoinna arkisin klo 9–20 ja viikonloppuna klo 10–16, paitsi Jumbo la 9–18 ja su 11–18.

Ota yhteyttä vaalitoimistoon

PL 1100 (käyntiosoite Asematie 7)
01030 Vantaan kaupunki
043 825 0016 tai 043 825 0017
vaalit@vantaa.fi

Lisätietoa vaaleista

vantaa.fi/vaalit
vaalit.fi

Julkaistu: 8.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter