Varian Taitaja2019-kisaajat ovat tarkkoja tekijöitä

Taitaja2019-kisan Varian joukkue
Taitaja2019-kisan Varian joukkue. Markus Rapsa, Santeri Palo ja Jari Toivakainen. Kuvaaja Tuulia Poutiainen.

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen Taitaja-kilpailu järjestetään tänä vuonna 21.-23.5. Joensuussa. Variasta, eli Vantaan ammattiopistosta, mukana ovat muuraus ja laatoitus -sarjassa kilpailevat Santeri Palo ja Markus Rapsa.

Kilpailu on tarkoitettu alle 21-vuotiaille ammattiin opiskeleville, jotka kilpailevat 43 eri lajissa. Kilpailusarjoja löytyy muun muassa auto- ja kuljetustekniikasta, yrittäjyydestä, ravitsemispalveluista sekä erilaisista palveluammateista. Osallistujia on tänäkin vuonna yli 400. Sarjojen voittajat ovat yleensä sijoittuneet hyvin työelämään.

Muuraustehtävä koostuu kahdesta laatoituksesta ja yhdestä muurauksesta, jotka tehdään annettujen mallipiirustusten mukaan. Palon ja Rapsan isät ovat töissä alalla, ja he ovatkin päässeet jo työmaalle kokeilemaan taitojaan. Palo on tehnyt väliseiniä ja laatoituksia, Rapsa taas on ollut mukana rakentamassa kahta taloa alusta saakka. Osaamista siis löytyy.

Arvioinnissa painotetaan määrällistä arviointia, eli valmiiden töiden mittoja, tasaisuutta ja suoruutta. Muita kriteerejä ovat muun muassa visuaalisuus, ammattimainen työtapa ja turvallisuus. Palo ja Rapsa pitävät kuitenkin juuri tarkkuutta ja huolellisuutta vahvuuksinaan.

- Heittoa ei tule montaa milliä, Palo toteaa.

Annettujen mallikuvien seuraaminen on ehdottoman tärkeää, minkä viime vuonna nipin napin finaalista pois jäänyt Rapsa muistaa hyvin. Vuoden aikana hän on oppinut paljon lisää, ja hän odottaakin sijoittuvansa kolmen parhaan joukkoon.

- Olen oppinut uusia menetelmiä ja seuraamaan ohjeita paremmin. Viime vuonna ei tullut katsottua ohjeita tarpeeksi tarkkaan.

Myös joukkueen huoltaja, opettaja Jari Toivakainen, uskoo poikien sijoittuvan hyvin.

- Lähdetään katsomaan. Kohtuu hyvin ovat treenanneet, ja semifinaaleissa sijoittuivat 2. ja 3. sijoille. Riippuu vähän siitä, kuinka reippaasti muut ovat harjoitelleet. Kunhan kisoissa tekevät samalla tavalla kuin täällä, vähän ripeämmin vain.

Sijoituksia on vaikeaa ennustaa myös siksi, että tarkkoja mittauspisteitä ei vielä tiedetä.

– Pisteitä lähtee mittapoikkeamista. Puhutaan milleistä, Toivakainen kertoo.

Pojat ovat viihtyneet Variassa. Koulu saa kiitosta jatko-opintojakin suunnittelevalta Palolta.

- Oikein mukava oppilaitos, täällä on monta eri alaa. Hyvät tilat, ja opettajatkin ovat mukavia. Itsekseenkin saa halutessaan tehdä.

Vantaan ammattiopistossa järjestetään koulutusta kuudelta eri alalta, joilta voi valmistua yli 20 perustutkintoon. Oppilaitoksella on hyvät suhteet työelämään, ja valmistuneet työllistyvätkin parhaiten alueen muihin ammatillisiin oppilaitoksiin verrattuna. Variaan voi hakea jatkuvassa haussa, vaikka heti. Voit seurata Taitaja2019-kisoja ja vantaalaisten menestymistä kisajärjestäjän virallisen live-streamin kautta.

Julkaistu: 20.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter