Nuoret kokoontuvat juhlimaan opintojen päättäjäisviikonloppuna

Ihmisiä puistossa. Kuvaaja Jyri Huhtala

Koulujen ja lukioiden päättäjäispäivänä 1.6. useat nuoret kokoontuvat juhlistamaan loman alkamista. Aiempina vuosina juhlinta on työllistänyt runsaasti poliisia, ensihoitoa, nuorisotyöntekijöitä ja vapaaehtoistoimijoita. Myös tänä vuonna tilanteeseen on varauduttu ja suosituimmilla kokoontumispaikoilla ovat mukana Itä-Uudenmaan poliisi, Vantaan kaupungin nuorisotyö, Aseman lapset ry Walkers-nuorisotoiminnallaan sekä SPR:n vapaaehtoisia. Vastuullisesta juhlimisesta on hyvä keskustella myös kotona.

Nuorten suosimia kokoontumispaikkoja Vantaalla ovat perinteisesti koulujen ja päiväkotien pihat ja yleiset puistoalueet. Itä-Vantaalla suosittuja ovat lisäksi Kuusijärven ulkoilualue, Dixin ympäristö ja Heurekan puisto sekä Länsi-Vantaalla Vetokankaan uimaranta ja Jokiuoman puisto. Osa vantaalaisnuorista suuntaa tuhansien muiden nuorten tavoin myös Helsingin keskustaan sekä Järvenpään Rantapuistoon juhlimaan. Poliisi ohjeistaa huoltajia ja nuoria omalla tiedotteellaan.

Juhlaillan hämärtyessä onnettomuusriskit kasvavat

Itä-Uudenmaan poliisi, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja Vantaan kaupungin nuorisopalvelut ovat useana vuonna muistuttaneet koululaisten ja opiskelijoiden huoltajille Wilmassa, millaisia tilanteita voi päättäjäisiä juhlivien nuorten kanssa tulla vastaan.

Osa juhlijoista on aiempina vuosina ollut vahvasti päihtyneitä. Aikaisempina vuosina vahinkojen ja onnettomuuksien lisäksi on esiintynyt myös rikoksia, kuten pahoinpitelyitä, seksuaalista ahdistelua ja ryöstöjä. Päihtyneellä on muita suurempi riski joutua rikoksen tai onnettomuuden uhriksi.

Vantaalla on ollut joitain nuorten ennakkoon sopimia joukkotappeluita, joissa on ollut myös runsaasti teräaseilla varustautuneita osallistujia. Tappeluihin on usein liittynyt tarkoitus pahoinpidellä ja anastaa omaisuutta.

Jätetään mopot kotiin

Suosittelemme, että nuoret jättäisivät päättäjäisiltana mopot ja skootterit kotiin. Kulkupelit saattavat joutua juhlapaikoilla ilkivallan kohteeksi tai mopoilevalle nuorelle voi tulla kiusaus lähteä alkoholia nautittuaan ajamaan.

Ole tavoitettavissa puhelimitse

Poliisi ja lastensuojeluviranomaiset ovat yhteydessä alaikäisen lapsen huoltajiin, mikäli nuori tavataan päihtyneenä tai on tehnyt rikkeen. Huoltajien kannattaa olla tavoitettavissa puhelimitse erityisesti juhlailtana ja vastata tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin. Puhelu voi tulla esimerkiksi Poliisilta tai nuorisotyöntekijältä.

Vantaan kaupungin nuorisotyöntekijät palvelevat myös puhelimitse ja jalkautuvan nuorisotyön yhteystiedot ovat:

  • Itä-Vantaa: 040 414 356
  • Länsi-Vantaa: 043 631 8685.

Numeroon voi soittaa, jos on huolissaan omasta tai toisen nuoren tilasta.

Vanhempien olisi hyvä keskustella nuorten kanssa päättäjäisillan juhlintaan liittyvistä riskeistä. Sopikaa yhdessä pelisäännöistä, jottei mukava ilta pääty poliisin puheluun tai ikävään loukkaantumiseen.

Turvallista päättäjäisviikonloppua!

Itä-Uudenmaan poliisi, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos , Vantaan kaupungin nuorisopalvelut

Julkaistu: 29.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter