Chi Modun valokuvanäyttely tuo hiphop-ikonit Artsiin

Kuva: Chi Modu
Kuva: Chi Modu.

Vantaan taidemuseo Artsissa nähdään tänä kesänä yhdysvaltalais-nigerialaisen Chi Modun ikonisia kuvia hiphop-musiikin jättiläisistä. Chi Modu UNCATEGORIZED Luokittelemattomat -valokuvanäyttely on esillä 6.6.–1.9.2019.

Chi Modu on taltioinut 1990-luvulla otettuihin kuviin New Yorkin merkittäviä hiphop-artisteja, esimerkiksi Mobb Deepin, Wu-Tang Clanin Method Manin sekä Biggie Smallsin eli The Notorious B.I.G:in ja Puff Daddyn.

– Uransa aikana Modu kuvasi kaikki New Yorkin hiphop-skenen merkittävät tekijät. Poikkeuksellista on se, että Modu onnistui ylittämään itä–länsi-jaottelun, ja pääsi lähelle myös Yhdysvaltojen länsirannikon kolossaalisia räppäreitä, kertoo näyttelyn kuraattori Jean Ramsay.

Artsissa nähdäänkin Modun tallentamana myös Ice Cube, Eazy E, Ice-T ja Tupac Shakur. Tupac Shakurin kuvista Modu on julkaissut myös Uncategorized-valokuvakirjan.

Chi Modu eli Yhdysvalloissa keskellä rapin ja hiphopin kultakautta 1990-luvulla. Kolmivuotiaana Nigeriasta Yhdysvaltoihin muuttanut Modu tuli uudessa kulttuuriympäristössä hyväksytyksi hiphopin sisäpiireihin; hän oli samanaikaisesti ulkopuolinen, mutta myös tarpeeksi samankaltainen. Modu kuvasi urallaan pääasiassa The Source -lehteen.

– Modun kuvissa näkyy poikkeuksellinen voima, joka on peräisin yhteydestä kohteen ja kuvaajan välillä. Kuvien kohteet luottavat Moduun ja avautuvat hänelle. Tältä osin kuvat asettuvat myös klassisen taiteen muotokuvaperinteen kontekstiin ja kommunikoivat tuon tradition kanssa voimakkaasti, kertoo Jean Ramsay.

Vantaalla nähdään tänä kesänä myös Suomessa ennennäkemätöntä materiaalia. Chi Modun teoksia nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa Porin taidemuseossa vuonna 2013. Tämä kertoo olennaisen Modun asenteesta: hän haluaa välttää perinteisiä kulttuuripääkaupunkeja ja verkostoja, ja tuoda taiteensa lähemmäs ihmistä.

– Ihmiset haluavat aina luokitella taidetta ja taiteilijoita siisteihin, pieniin laatikoihin. Työni ei mukaudu mihinkään stereotypioihin, enkä myöskään minä. Halusin luoda jotain, joka on päinvastaista etikettien lätkimiselle kaikkeen ja stereotypioihin kangistamista vastaan. En näe Uncategorizedia vain näyttelynä tai kirjana – näen sen liikkeenä, jota ei voi pysäyttää. Power to the people! sanoo Chi Modu.

Tämän takia kokoelma nähdään nyt Myyrmäen Artsissa. Kuvia on nähtävillä perinteisten muotokuvien kokoisina, mutta myös jättimäisinä, seinän kokoisina tulosteina.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen ja Artsin Jean Ramsay. Näyttelyn yhteydessä ilmestyy katalogi, joka sisältää Miettisen esipuheen ja Ramsayn Modua tutkailevan esseen sekä runsaasti Chi Modun aiemmin julkaisemattomia kuvia aina 1990-luvun alusta Suomen 2010-luvun Blockfesteille asti.

Chi Modu UNCATEGORIZED Luokittelemattomat

  • 6.6.–1.9.2019
  • Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa
  • Vapaa pääsy.

Aukioloajat
6.6.–10.8.2019
ti, ke, pe klo 11–18
to klo 13–20
pe–la klo 11–16
su–ma suljettu

11.8.–1.9.2019
ma suljettu
ti, ke, pe klo 11–18
to klo 13–20
la–su klo 11–16

Suljemme to 20.6. klo 16 ja olemme kiinni juhannuksen ajan 21.–22.6.2019.
www.artsimuseo.com

Julkaistu: 28.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter