Intiaanien jalanjäljillä

lacrosse
Joakim Hlavaty ja Jani Viitanen taistelevat irtopallosta Myyrmäen stadionin nurmella. Heidän mukaansa pallo lähtee haavista parhaimmillaan jopa 150 kilometriä tunnissa.

Pohjois-Amerikan intiaanit kehittivät lacrossen, eli haavipallon, 1800-luvulla. Heinäkuussa sen ja monen muun mielenkiintoisen lajin Suomen mestaruudesta taistellaan SM-viikolla Vantaalla.

Suomen lacrosse-maajoukkueen puolustajat Joakim Hlavaty ja Jani Viitanen vääntävät pallosta Myyrmäen stadionin nurmella. Lajissa mailana käytetään haavia, mutta heti käy selväksi, että näissä kahinoissa ei pärjää pelkällä kalastus- tai perhoskeräilytaustalla.

Lacrosse on kova laji, jossa tarvitaan sekä fyysistä että henkistä kovuutta.

- Peli on vauhdikasta ja nopeatempoista, ja aika moni asia on sallittua. Pallollista saa häiritä esimerkiksi taklaamalla ja poikittaisella mailalla, Hlavaty kertoo.

Heinäkuun alussa lacrossea pääsee seuraamaan Vantaalla ja Myyrmäen stadionilla, kun laji on mukana SM-viikolla. Monilajitapahtuma tuo viime kesän tapaan kaupunkiin mielenkiintoisia lajeja, joita ei ihan joka päivä näe livenä tai edes televisiossa.

Vääntöä kiekkokaukalossa

Lacrosse saapui Suomeen 2000-luvun alussa, ja miesten Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäinen naisten ottelu pelattiin kesällä 2007.

Hlavaty ja Viitanen toivovat SM-viikon tuovan lajille näkyvyyttä ja positiivista ilmapiiriä.

- Muutama uusi pelaajakin olisi hyvä saada mukaan. Ainakin pääkaupunkiseudulla on kasvupotentiaalia, koska esimerkiksi Vantaalla ei ole joukkuetta.

SM-viikolla pelataan miesten Suomen mestaruudesta lacrossen niin sanotussa box-versiossa, jossa kenttänä toimii jääkiekkokaukalo. Joukkueesta on tositoimissa yhtä aikaa viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti.

Tavoitteena on päästä maalitilanteeseen syöttelemällä palloa ilmassa pelaajalta toiselle. Myös kuljettaminen on sallittua, mutta Hlavatyn ja Viitasen mukaan soolojuoksuyritykset päättyvät usein kovaotteiseen puolustukseen.

Käytössä on koripallon tapaan hyökkäysaika, joka box lacrossessa on 30 sekuntia. Pallo on tuotava omalta alueelta puolenkentän yli kymmenessä sekunnissa.

Lajissa pelataan myös field-versiota, jossa amerikkalaisen jalkapallon kentällä on samanaikaisesti kymmenen pelaajaa per joukkue.

Vastassa Irokeesit

Joakim Hlavaty ja Jani Viitanen pelaavat molemmat helsinkiläisessä Chiefsissä, mutta joukkue ei osallistu box lacrossen SM-sarjaan. Sen vuoksi Hlavaty edustaa sarjassa Turku Titansia ja Viitanen LTU Lacrossea (Littoisten Työväen Urheilijat).

- Lacrosse-yhteisö on tiivis, ja kaikki tuntevat toisensa. Tavoitteena on Suomen mestaruus, pelattiin sitten missä joukkueessa tahansa, Hlavaty toteaa.

- Aina lähdetään voittamaan. Se vaatii joukkuepelaamista ja muutaman mustelman, Viitanen komppaa.

SM-viikon jälkeen syyskuussa box lacrossen maajoukkue lähtee Vancouveriin MM-kisoihin. Myös Hlavaty ja Viitanen ovat mukana edustamassa Suomea.

Vahvimmat ennakkosuosikit MM-kisoissa tulevat lacrossen syntysijoilta Pohjois-Amerikasta. Kanadan ja USA:n joukkueiden lisäksi mukana on Irokeesien joukkue, jonka pelaajat edustavat lajin kehittänyttä alkuperäiskansaa.

SM-viikko toimii Suomen maajoukkuemiehille hyvänä valmistautumisena MM-turnaukseen.

- Viime kisoissa olimme yhdeksänsiä. Sitä lähdetään parantamaan, ja jos oikein hyvin menee, kuuden joukkoon on mahdollisuudet, Hlavaty arvioi.

lacrosse
Maajoukkuemiehet kannustavat katsomaan ja kokeilemaan lacrossea. Aloituskynnys ei ole korkea, kun lainavälineet ja perehdytyksen saa lajiliitolta.

Lacrossea kokeilemaan?

Yhdysvalloissa ja Kanadassa lajilla on pitkät perinteet. Esimerkiksi monet NHL-jääkiekkoilijat, kuten muuan Wayne Gretzky, ovat pelanneet lacrossea. Laji houkuttelee myös katsomoihin paljon väkeä.

Hlavaty ja Viitanen kannustavat myös vantaalaisia ja muuta SM-viikon yleisöä Myyrmäen stadionin katsomoon ja sen jälkeen vaikka itse tutustumaan lajiin.

- Tässä voi kehittyä tosi nopeasti. Itse olen pelannut vasta kolme ja puoli vuotta, Hlavaty kertoo.

Lainavälineet ja perehdytyksen saa tarvittaessa Suomen Lacrosseliiton kautta. Alkuun pääsee liiton sivuilla osoitteessa lacrosse.fi.

Box lacrossen SM-finaali Myyrmäen stadionilla sunnuntaina 7. heinäkuuta.

TEKSTI JA KUVAT: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

SM-viikko Vantaalla 4.–7.7.2019

  • Monilajitapahtuma SM-viikko järjestetään Vantaalla jo toista kesää peräkkäin.
  • Yli tuhat urheilijaa kilpailee SM-mitaleista 23 eri lajissa.
  • Mukana ovat biljardi, istumabeachvolley, jousiammunta, kahvakuula, kanoottipoolo, karting, kortteliajo, trialpyöräily, kriketti, kädenvääntö, lacrosse, maahockey, minisupermoto, super enduro, X-trial, taitolento, padel, roller derby, rantahengenpelastus, taekwondo, ultimate, golf ja rantavesipallo.
  • Kisapaikkoina toimivat Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistot, Kuusijärvi, Vantaan Vauhtikeskus, Keimola Golf, Padel Club Porttipuisto ja Helsingin puolella Malmin lentokenttä.
  • Lisätietoja ja kisa-aikataulun löydät SM-viikon verkkosivuilta.
Julkaistu: 5.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter