Kaupunginarkisto kätkee monia helmiä – vanhin asiakirja 1700-luvulta

Vantaan kaupunginarkisto on muuttanut uusiin tiloihin Koivukylään, ja jokainen on tervetullut tutkimaan seinien sisään kätkettyjä arkiston aarteita. Voit löytää monenlaista tietoa jopa neljän hyllykilometrin verran – vanhin asiakirja on vuodelta 1763.

Kaupunginarkisto on todellinen aarreaitta niille, jotka haluavat tietää Vantaan historiasta tai kuulla muuten vain mielenkiintoisia pieniä faktoja. Tilaa kaikelle tälle tiedolle onkin nyt entistä enemmän.

– Muutto kesti puolitoista kuukautta, sillä siirsimme tuhansia asiakirjoja ja koteloita Tikkurilasta Koivukylään. Nämä uudet tilat palvelevat meitä entistä paremmin. Tervetuloa tutustumaan! Jos muutoin ei keksi syytä tulla arkistoon, voi tulla katsomaan näyttelyjä, johon olemme koonneet edustavia asiakirjoja arkistostamme, kehottaa arkiston palveluesimies Arto Hautala.

Arkistoa penkomalla voi muun muassa päästä kärpäseksi kattoon valtuuston kokoukseen 1950-luvulle tai törmätä vaikkapa vanhoihin koulutodistuksiin.

– Tarvitsemme menneisyyttä, jotta voimme luoda hyvän tulevaisuuden. Vanhojen asiakirjojen ansiosta tiedämme, mitä on tehty ja voidaan välttää vanhoja virheitä.

Tiesitkö tämän?

  • Vantaan kaupunginarkiston vanhin asiakirja on vuodelta 1763. Se on vantaalaisen maatilan isännän perukirja.
  • Helmikuulle 1954 päivätty asiakirja kertoo, että valtuusto päätti kieltää tupakoinnin kokousten aikana. Vantaa oli luultavasti ensimmäisiä kaupunkeja, jotka ottivat kokousten tupakointikiellon käyttöön.
  • Alussa kaikki asiakirjat olivat ruotsiksi, mutta reilu sata vuotta sitten alettiin kääntää asiakirjoja, ja Suomen kielen osuus kasvoi hiljalleen.
  • Arkistosta löytyy muutakin kuin vanhoja pölyisiä dokumentteja – voit törmätä muun muassa kymmenen vuoden takaiseen Anna Puun konserttijulisteeseen.

Arkiston avoimet ovet

10.–13.6.
Avoinna ma–to klo 9–15
Hosantie 2, ovi 13

Julkaistu: 7.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter