Vanhat autot hurmaavat lauantaina Vantaalla

Chrysler 62 vuodelta 1928
Retkeilyajo tuo Vantaalle muun muassa Chrysler 62 -auton vuodelta 1928.

Vanhoissa autoissa vain on sitä jotakin! Lauantaina Vantaan teillä huristellaan parinsadan harvinaisuuden hevosvoimilla – eikä kaikkien ajoneuvojen seurueitakaan uskoisi 2010-lukulaisiksi.

Valtakunnallinen retkeilyajo kokoaa vanhojen autojen harrastajat viikonloppuna Vantaalle, ja kesäisen ajotapahtuman myötä kaupungin kaduilla viilettää lukuisia klassikkoautoja. Tänä vuonna retkeilyajon järjestää Helsingin seudun automobiiliklubi, ja tapahtumaan osallistuvien autojen ikähaarukka venyy vuodesta 1906 vuoteen 1988.

– Mukana on poikkeuksellisen laaja kattaus autoja, jotka on valmistettu jo ennen vuotta 1940. Tapahtumaan osallistuu esimerkiksi kolmisenkymmentä kanttiautoa, jotka on valmistettu 1920–1930-luvuilla, Helsingin seudun automobiiliklubin ja ajotapahtuman sihteeri Hannu Teivaala kertoo.

Autoharrastajien lisäksi myös muilla katsojilla on hyvät mahdollisuudet tunnistaa ohiajavat kanttiautot. Nimensä mukaisesti kanttiautojen korkeus ja pituus ovat suunnilleen samoissa mitoissa.

Harvinaisuuksia meiltä ja maailmalta

Tapahtuman iäkkäin ajoneuvo saapuu Vantaalle Ruotsista. Vuonna 1906 valmistetulla Cottereau’lla on ensimmäisinä vuosinaan ajettu talviralleja, ja punainen kaunotar tunnetaankin Ruotsin vanhimpana urheiluautona. Mukana on ajoneuvoja myös Virosta ja Latviasta, ja lisäksi liikenteessä nähdään aimo annos suomalaista autokulttuuria.

– Retkeilyajoon osallistuu yli 60 autovalmistajan ajoneuvoja. Tapahtuman harvinaisuuksiin lukeutuu esimerkiksi vuoden 1926 Stearns-Knight, joita ei tiedetä olevan maailmalla enää kuin kolme autoa. Myös vuoden 1921 Delage DE ja vuoden 1926 Aurea ovat automalleja, joiden määrä on laskettavissa yhden käden sormilla, Hannu Teivaala kuvailee.

Nostalgiannälkäisiä ilahduttavat autojen lisäksi myös niissä huristelevat seurueet. Monet tapahtumaan osallistuvista nimittäin sonnustautuvat ajoneuvonsa aikakaudelle tyypillisiin vaatteisiin.

Tule tutustumaan upeisiin autovanhuksiin

Valtakunnallisen Retkeilyajon keskipisteenä on Backaksen kartano, josta autot starttaavat matkaan suurin piirtein ikäjärjestyksensä mukaisesti 15.6. kello 9 alkaen ja jonne ne palaavat kello 14 jälkeen.

Yleisö on tervetullut Backakseen ihailemaan ajoneuvoja. Reitillään olevia autoja taas voi Vantaalla ihastella etenkin Ylästöntien varrella ja Koivuhaan Kehäkessa-huoltoasemalla, jonka vieressä olevan Euromasterin pihaan yleisö voi parkkeerata tapahtuman ajaksi.

Kolmas mainio bongauspaikka on Håkansbölen kartano, jonne autot seisahtuvat hetkeksi ja jossa vietetään lauantaina myös Kartanon kevät -tapahtumaa kello 10–15. Kartanolle kurvaavat autot juonnetaan yleisölle pienten taustoitusten kera. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa torvisoittokunta, posetiivari, perheen pienimmille suunnattu esteratapomppulinna sekä Vantaan kaupunginmuseon upouuden, Håkansbölen kartanoa käsittelevän kirjan julkistustilaisuus.

Valtakunnallinen retkeilyajo kokoaa yhteen lukuisia vanhoja autoja. Kuva: Tapani Lahtivirta
Valtakunnallinen retkeilyajo kokoaa yhteen lukuisia vanhoja autoja. Kuva: Tapani Lahtivirta

Omaleimaista muotoilua ja kauniita yksityiskohtia

Hannu Teivaala arvioi, että vanhojen autojen harrastajia on Suomessa kymmeniätuhansia. Osa heistä on mukana paikallisissa yhdistyksissä, osalla harrastaminen taas on vapaamuotoisempaa.

Teivaala kertoo, että häntä itseään vanhoissa autoissa viehättää erityisesti autojen muotokieli.

– Vanhojen autojen design on aivan toista luokkaa kuin nykyautojen. Niissä on kauniita yksityiskohtia ja mieletöntä muotoilua: aiemmin eri automerkit myös tunnisti ajoneuvojen muotoilun perusteella. Osaajat pystyvät myös huoltamaan ja kunnostamaan vanhoja autoja itse.

– Ennen oman vanhan auton hankkimista olin jo vuosikymmeniä käynyt eri museoissa katsomassa vanhoja autoja. Nyt perheessäni on nyt ollut jo toistakymmentä vuotta Borgward Isabella Coupe vuodelta 1960. Se toimii myös Valtakunnallisen retkeilyajon 00-ajoneuvona, eli kulkee reitin ensimmäisenä autona.

Hannu Teivaala kannustaa kaikkia saapumaan reitin varrelle.

–Tarjolla on ainutkertainen tilaisuus nähdä lukuisia vanhoja autoja yhtä aikaa. Retkeilyajo on myös erittäin hyvä läpileikkaus siitä, millaisilla autoilla meillä Suomessa on ajettu 25–90 vuotta sitten.

Valtakunnallisen Retkeilyajon ja muut Vantaan vauhdikkaat tapahtumat löydät Vantaan tapahtumakalenterista.

Julkaistu: 10.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter