Purotalkkarit huolehtivat Vantaan vesistöistä

Purotalkkarit tutkivat vedenpohjaa. Kuva: Tuulia Poutiainen
Purotalkkarit tutkivat pohjaa polarisoivien lasien avulla.

Purotalkkarit pitävät huolta Vantaan vesistöistä tarkkailemalla niiden kuntoa ja tekemällä huoltotöitä. Heidän työtehtäviinsä lukeutuvat muun muassa pienpoikasseuranta ja tulevien talkoiden kartoittaminen.

Purotalkkarin pesti on oiva mahdollisuus päästä ympäristöalan konkreettisiin ulkohommiin. Tämän vuoden onnekkaat kesätyöläiset, Jukka Suomela ja Janne Kuusela, ovat tottuneita luonnossa liikkujia. Kumpikin on kalastanut koko ikänsä, ja puhtaat vesistöt ovatkin heille tärkeä asia.

- Vesi kiinnostaa minua yleisesti ja elementtinä, kalat ovat hienoja olentoja. Suomessa on paljon huonosti voivia vesistöjä, ja toisaalta harva tietää, että Vantaan vesistöissä on taimenta, kalataloutta opiskeleva Suomela pohtii.

Kesän tärkeimpiin työtehtäviin kuuluu pienpoikasseuranta. Sitä tehdään silmämääräisesti taimenen kutusorakoita ja niiden läheisyydessä sijaitsevia kivikoita tarkkailemalla. Vaikka seurannan tarkoituksena on parantaa nimenomaan vesien kunnosta tarkan meritaimenen nousua, toiminnalla on myös muita positiivisia vaikutuksia ympäristöön.

- Kun meritaimenella on hyvät mahdollisuudet, muidenkin kalojen olosuhteet paranevat. Vantaan vesistöissä on paljon kontrasteja. Välillä on hienojakin paikkoja, mutta joissakin paikoissa on paljon roskia, esimerkiksi autonrenkaita ja pyöriä, vesitekniikkaa opiskeleva Kuusela kertoo.

- Alkuun tilanne vaikutti pahalta. Näytti siltä, että siellä on paljon oksia ja muita luonnonkappaleita pohjassa, mutta ei niitä kyllä niin paljon tarvitse siivota. Ne tarjoavat luonnollisia suojapaikkoja poikasille, Suomela jatkaa.

Purotalkkarit vaihtuvat vuosittain. Suomelan ja Kuuselan tavoitteena on jättää purot sellaiseen kuntoon, että ensi vuoden kesätyöntekijöillä voivat ryhtyä hommiinsa mahdollisimman helposti.

- Saadaan homma hoidettua niin, että seuraavan kesän työntekijöille on selvät sävelet, Suomela sanoo.

Kuusela ja Suomela kehottavat vantaalaisia lenkkeilijöitä poikkeamaan joskus tutuilta reiteiltä. Vantaan vesistöt ja puskat kätkevät sisäänsä salaisuuksia, jotka voi löytää vain tutkailemalla.

- Rohkeasti lenkkipolulta puron puolelle. Siellä voi olla vaikka mitä yllätyksiä, Kuusela vinkkaa.

Seuraa Vantaan purotalkkareita Facebookissa, sieltä löydät tietoa muun muassa tulevista talkoista!

Teksti ja kuva: Tuulia Poutiainen

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 18.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter