Aktiivisuus ja rohkeus auttavat työelämään

Venäjältä kotoisin oleva Olga Miekka opiskeli sanakirja kädessä sosionomiksi ja löysi työpaikan sisulla.


Keltaisten voikukkien siivittämän kadun päässä, lehtipuiden katveessa sijaitsevassa Aisakellon päiväkodissa voi toisinaan kuulla venäläisen lastenlaulun raikuvan. Varhaiskasvatuksen opettaja Olga Miekka tutustuttaa päiväkodin lapsia venäläiseen kulttuuriperimään lastenlaulujen, satujen ja piirileikkien muodossa.

”Tätini oli aikanaan töissä lastentarhanopettajana ja sain häneltä monia lastenlauluja ja loruja käännettynä suomeksi.”

Olga Miekka on työskennellyt kolme vuotta Vantaalla varhaiskasvatuksen opettajana. Petroskoista Suomeen muuttaneen ala-asteen opettajan tie varhaiskasvatuksen opettajaksi on vaatinut sisua ja rohkeutta sekä rutkasti omaa aktiivisuutta.

Olga valmistui sosionomiksi Diakonia ammattikorkeakoulusta ja suoritti samalla lastentarhanopettajan kelpoisuuden. Ennen virallista opintojen aloittamista hän oli puoli vuotta opintoihin valmentavassa koulutuksessa, jossa opiskeltiin suomen kieltä ja opiskelutaitoja.

”Opintojen alussa opiskelimme usein sanakirja kädessä. Pikkuhiljaa kielitaito kehittyi opintojen myötä, sillä luimme paljon alan kirjallisuutta ja teimme kirjallisia tehtäviä”, Olga kertoo monikansallisen opintoryhmän ensiaskelista.

Uraohjaus antoi suuntaa

Ennen ammattikorkeakoulua Olga sai uralleen suuntaa työvoimatoimistossa, jonka palveluihin hän hakeutui äitiysloman jälkeen. Hän opiskeli muun muassa Helsingin yliopiston täydennyskoulutuksessa maahanmuuttajille suunnatulla uraohjauskurssilla.

”Varsinkin henkilökohtaisesta uraohjauksesta oli paljon hyötyä”, hän summaa ja mainitsee sen keinoksi, jolla maahanmuuttajataustaisten työllistymistä voitaisiin onnistuneesti tukea.

Vantaan kaupunki on Olgan ensimmäinen työpaikka Suomessa. Hän aloitti ensin määräaikaisena ja on nyt vakituisessa työsuhteessa. Olga kehuu Aisakellon päiväkodin työyhteisöä ja esimiehen tukea.

”Minuun uskottiin, että osaan tämän homman.” Ensimmäiset työpäivät jännittivät, mutta kirjalliset ohjeet perehdytyksessä helpottivat ja työkavereilta pystyi aina kysymään apua.

Nyt Olga on itse rekrytoinneissa mukana. Asioita, joihin hän kiinnittää työnhakijassa huomiota, on henkilön motivaatio työtä kohtaan, lasten kohtaaminen ja huomiointi sekä suomen kielen taso.

”Toivon kaikille työtä etsiville rohkeutta työnhakuun. On muistettava itse olla avoin avunsaannille ja kysyä rohkeasti kysymyksiä.”

**

Tiesitkö? Vantaan kaupunki on mukana Opetushallituksen rahoittamassa Osaaminen käyttöön Suomessa -hankkeessa, jonka tavoitteena on auttaa korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia työelämään. Koulutusaloja hankkeessa ovat: sairaanhoitaja, varhaiskasvatuksen opettaja, asiantuntijatyö kiinteistö- ja rakennusalalla, myyntiosaaminen sekä palveluosaaminen. Vantaan kaupunki haluaa madaltaa kynnystä hakeutua kaupungin palvelukseen ja toisaalta tarkastella myös omia henkilöstösuunnittelun, rekrytoinnin ja perehdyttämisen prosessejaan.

**

Teksti: Kaisu Lehtomaa
Kuva: Sara Laitinen

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 25.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter