Kotihoidon sairaanhoitajan päivissä riittää vaihtelua

Ihmisten kanssa työskentely ja erilaiset työpäivät tuovat eloa kotihoidon sairaanhoitajana työskentelevän Juhana Leppisen arkeen.

Vantaan Laureasta terveydenhoitajaksi loppuvuodesta valmistuvalle Juhanalle Vantaan terveysasema oli jo entuudestaan tuttu paikka. Hän oli tehnyt opintoihinsa kuuluvan harjoittelun siellä kaksi vuotta sitten, mutta nyt työtehtäviin kuuluu harjoittelua enemmän vastuuta, kun Juhana työskentelee sairaanhoitajan sijaisena Tikkurilan kotihoidossa.

Kotihoidon sairaanhoitajan monipuolisiin tehtäviin kuuluukin muun muassa kotona pärjäämisen tukemista, lääkehoitoa ja verinäytteitä. Suurin osa asiakkaista on Tikkurilan alueella asuvia ikäihmisiä. Uuden vastuun mukana on tullut myös uudenlaista työkokemusta.

”Olen oppinut, että miten asioita kannattaa muistaa ja laittaa muistiin, että kaikki tulee tehtyä. On tullut myös rohkeutta ihmisten kanssa toimimiseen. Olen myös oppinut tuomaan oman persoonan mukaan ammattilaisrooliin”, Juhana kertoo.

Myös työyhteisön tuki on Juhanalle tärkeää ja se, miten helposti tukea saa, kun sitä tarvitsee.

Reppu selässä paikasta toiseen

Kotihoidossa ei tarvitse viettää kaikkia kesäpäivä sisällä, vaan työhön kuuluu paljon liikkumista, kun asiakkaita hoidetaan kotona. Juhana kulkee myös työmatkat Koivukylästä Tikkurilaan pyöräillen.

”On mukavaa, että työtä voi tehdä pyörällä. Siirtyessä paikasta toiseen ehtii nauttimaan kesästäkin. Mukana kulkeva isosuuri reppu on myös hyvä keskustelunavaus”, Juhana naurahtaa.

Repussa kulkevat kaikki sairaanhoitajan työssä tarvittavat välineet, kuten lääkkeet, haavanhoitotarvikkeet, käsidesi, ensiaputarvikkeet, hanskat ja kengänsuojat.

Vaikka suuri osa kesästä kuluukin töiden parissa, on kesäsuunnitelmiin otettu mukaan myös muutama kohokohta.

”Muutamat viikonloppufestivaalit ovat suunnitelmissa, kuten Tikkurilafestivaali.”

Teksti ja kuvat: Aleksi Malinen

Julkaistu: 18.7.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter