Sää kuin sää kelpaa puistotyöntekijälle

Heinäkuinen hellekupoli tai viileämpi sadesää eivät haittaa puistotöitä tekeviä Jere Hasusta, Kosti Mäkistä ja Ronja Hasaa.

- Minulle sopii ulkoilmatyö, satoi tai paistoi. Helteellä vain pitäisi muistaa pitää taukoja ja juoda jatkuvasti, Ronja Hasa kertoo.

- Tosin, jos vieressä työkaveri kitkee vauhdikkaasti, ei tule pidettyä taukoa, vaan itsekin jatkaa vain, Jere Hasunen täydentää.

- Jos on paljon tekemistä, jää herkästi riuhtomaan. Työnjohto tulee onneksi muistuttamaan tauosta, Ronja Hasa lisää.

Vantaan viheraluekunnossapito vastaa noin 3100 hehtaarin puistojen ja liikenneviheralueiden ylläpidosta. Alueiden hoito jakautuu kolmeen piiriin. Keskipiirissä on tänä kesänä kaikkiaan 12 kausityöntekijää ja 15 kesätyöntekijää. Alue asettuu Koivukylänväylän ja Vantaanjoen väliin.

Hasa, Hasunen ja Mäkinen kuuluvat Kartanonkosken alueen katuja ja puistoja ylläpitävään ryhmään.

Käsin tai koneella

Tehtävät ovat monipuolisia. Erilaisilla koneilla pystytään hoitamaan nurmikentät ja tienvarsien penkereiden niitot. Käsityökalujen avulla siistitään muun muassa istutukset, matonpesupaikat, leikkipuistot ja koira-aitaukset.

- Ja pensaat kitketään ihan käsin. Kun pensaan juurelle painuu, sieltä irtoaa tosi paljon rikkaruohoja, Ronja Hasa kertoo.

- Tässä tehdään paljon hiottua ryhmätyöskentelyä. Kun itse kitkee rikkaruohoja pinkkoihin, toinen nostelee pinkat kyytiin, kaikkea ei tarvitse pyytää.

Jere Hasunen tekee paljon siimausta eli viimeistelee heinien niittoa pylväiden ja muiden esteiden ympäriltä trimmerillä.

Kosti Mäkinen puolestaan viihtyy parhaiten ruohonleikkurin päällä:

- Hyvä se on, että nurmikko kasvaa nopeasti, ettei tarvitse lähteä muihin hommiin. Tykkään siitä, että tätä saa tehdä aika itsenäisesti.

Leikkureiden perushuolto tehdään varikolla itse kerran viikossa. Jos laite vikaantuu, pienkonekorjaaja korjaa ne itse tai lähettää korjattavaksi huoltoon. Kovassa ajossa vikoja tulee aina silloin tällöin.

Lukiolainen Hasa ja artesaaniksi valmistunut Hasunen ovat toista kesää kuukauden työsuhteessa. Mäkinen puolestaan on hommissa jo kolmatta vuotta, hän työskentelee koko ylläpidon kauden huhtikuusta marraskuun loppuun.

Koska hoidettavia alueita on todella paljon, niiden oppiminen ei ole ihan helppoa. Ajossa mukana pidetään paperikarttoja, joista selviää, mistä ajetaan ja mistä ei. Kaupungin ja yksityisen maanomistus voi vaihtua nurmikon keskellä:

- Vieläkään en tunne nimeltä kaikkia alueita, mutta osaan ajaa ne, kun näen paikan, Kosti Mäkinen kertoo.

Vantaalaisten viesteihin reagoidaan nopeasti

Kun kaupunkilaisilta tulee viestiä vaikkapa roskista tai rikkaruohoista, esimies välittää tiedon ja pyytää käymään hoitamassa paikan kuntoon.

Kaupunkilaisten yhteydenotot yritetään hoitaa mahdollisimman nopeasti: varsinkin turvallisuuteen liittyviä mennään korjaamaan välittömästi.

Haastatteluaamuna oli saatu kuvaviesti Kirjastopuiston trampoliinin rikkoutuneista reunalevyistä. Paikalle ajoikin heti yksi työntekijä merkitsemään lippusiimalla trampoliinin käytöstä poistetuksi. Samalla toivottiin ääneen, että siima riittäisi pitämään pomppimishaluiset poissa laitteesta siihen asti, että reuna saadaan kuntoon.

Työn eri puolista Jere Hasunen kiteyttää ryhmän tunnot:

- Mukavaa ulkoduunia, kiva työporukka. Kun hommat hoitaa hyvin, aika varma työpaikka.

- En kuitenkaan ole hyvä nukkumaanmenijä, joten aikaiset aamut aiheuttavat sen, että viikonloppuna pitää tasata univelkaa, Hasunen nauraa.

Työt nimittäin alkavat kello 7.

Syttyikö kiinnostus kesätöihin puistohommiin?

Kesätyöntekijöiden haku on tammi-helmikuussa, tehtäviä haetaan sähköisesti Vantaan kaupungin nettisivujen kautta.

Puistotyöntekijän päivärytmi

  • vaatteiden vaihto
  • klo 7: työpäivä alkaa, varikolta lähtö työmaille autolla
  • koneiden tankkaus
  • klo 9–9.15: tauko
  • klo 11–11.30: lounas, yleensä varikolla omissa eväissä
  • klo 13.45–14: tauko
  • koneiden kokoaminen
  • klo 15.30: paluu autoilla varikolle, työpäivä päättyy
  • vaatteiden vaihto ja kotiin

Teksti ja kuvat: Jaana Åberg

Lue lisää kokemuksia työ- ja kaupunkielämästä: Tarinoita Vantaalta

Julkaistu: 6.8.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter