Tervetuloa juhlistamaan ainutlaatuista Ombraa – tornia, jota voi soittaa!

Kyllä, luit oikein. Keimolan entinen moottoristadion on herännyt uudestaan eloon Keimolanmäen asuinalueena. Alueen kohtaamispaikka Lincolninaukio ja sen näyttävä kruunu, Ombra, ovat nyt valmistuneet. Ombra on entinen kilpa-ajojen valvontatorni, joka on kunnostettu instrumentiksi. Tämä interaktiivinen Marjukka Korhosen ja Markus Raivion tilataideteos kokoaa yhteisen varjon alle niin arkkitehtuuria ja kuvanveistoa kuin alueen tapahtumia ja historiaakin. Tornia voi soittaa Keimolassa ajaneen Leo Kinnusen rata-auton äänistä muodostetulla sävelasteikolla, jossa sävelet syntyvät tornia ympäröivästä liikkeestä. Kaupunkilaiset itse siis saavat teoksen ja tilan elämään ja soimaan.

Ombra on suunniteltu kaikkien saavutettavaksi

Ombran kokeminen on mahdollista myös eri tavoin aistirajoitteisille. Äänen voi kokea kehollisesti värinäkaiuttimien kautta ja aukion historiakylteissä on pistekirjoitukselle osuudet.
”Ombra muodostuu monesta erilaisesta osasta, näkökulmasta ja elementistä. Se on kokonaistaideteos, jossa on uutta ja vanhaa. Ombra on moniaistinen ja monialainen. Teos luo uutta julkisen taiteen kenttää Suomessa ja rikkoo myös raja-aitoja taiteen lajien välillä. Taiteilijan rooli osana alueen suunnittelutyöryhmää on ollut erilainen prosessi kilpailusta alkaen ja näin myös taiteilijuutta uudelleen määrittävä. Ombran suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut laaja ja moniammatillinen ryhmä ihmisiä taiteilijavetoisesti”, kuvaa taiteilija Marjukka Korhonen.

Taiteilijat Marjukka Korhonen ja Markus Raivio ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä tornin kunnostuksen ja Lincolninaukion pääsuunnittelijan WSP:n kanssa. Taideteoksen toteutukseen ovat osallistuneet myös Betonipallas, Elpac, Herttoniemen taidevalimo, Kollaasio, NCC, Pro AV Saarikko ja Vihdin Betoni.

Lämpimästi tervetuloa avajaistilaisuuteen Lincolninaukiolle tiistaina 22.10. klo 17 alkaen

Ombran valaisemassa lokakuun hämärtyvässä illassa nähdään elektronisen musiikin pioneerin Esa Kotilaisen tekemä Ombran kantasävellys paikallisten asukkaiden esittämänä. Paikalla ovat myös Ombran luoneet taiteilijat Marjukka Korhonen ja Markus Raivio.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen avaa tilaisuuden. Juhlapuhujana toimii Vantaan kaupungin taidemuseo Artsin päällikkö Anna Hjorth-Röntynen. Tilaisuuden juontaa Suomen tunnetuin naisautourheilija Emma Kimiläinen.

Lisäksi pääset ihastelemaan aukiolle tuotuja vanhoja kilpa-autoja. Lämmikkeeksi tarjolla on marjamehua.

Löydät tapahtuman myös Facebookista.

Suosithan joukkoliikennettä saapuessasi tapahtumaan!

Kivistön juna-asemalta on tapahtumapaikalle noin 1,5 km matka. Juna-asemalta voit hypätä bussiin 434, joka vie Keimolanmäkeen, aivan tapahtumapaikan läheisyyteen tai pyöräillä perille kaupunkipyörällä. Lisätiedot https://reittiopas.hsl.fi/. Tapahtumaan autolla saapuvat voivat pysäköidä Syväkivenpolun ja Radioasemantien risteyksessä olevalle liityntäpysäköintialueelle. Pysäköintipaikkoja liikuntarajoitteisille on varattu tapahtumapaikalta, Lincolninaukion kupeesta.

Keimolanmäestä lähes puolet valmiina

Keimolanmäessä, Kivistön kupeessa, on tällä hetkellä noin 1200 asukasta ja rakenteilla on noin sata uutta asuntoa. Koko alueen ollessa valmis, Keimolanmäki on noin 2700-3000 asukkaan asuinalue. Eteläinen osa Keimolanmäkeä valmistuu ensi vuoden alussa, minkä jälkeen asuntorakentaminen painottuu alueen pohjoisosaan.

Uusi Pikku-Keimolanpuisto hurmaa kirsikkapuillaan

Lincolninaukion läheisyyteen valmistuu lokakuussa Pikku-Keimolanpuisto, jossa on muun muassa aidattu pienten lasten leikkipaikka ja ulkoliikuntavälineitä. Alueelle istutetaan lehti- ja havupuita, havukasveja, perennoja ja sipulikukkia sekä jopa 60 kukkivaa kirsikkapuuta. Puistosta pääsee sillan kautta Pikku-Keimolan raitille, Keimolanmäenpuistoon ja Isosuon luonnonsuojelualueelle, jonne rakennetaan myöhemmin pitkospuut.

Päiväkoti ja alakoulu aloittavat toimintansa

Keimolanmäen paviljonkipäiväkoti ja alakoulu valmistuvat myös lokakuun aikana. Toiminta päiväkodin osalta käynnistyy 1.11.2019 ja koululaisten osalta kevätlukukauden alkaessa 7.1.2020. Päiväkoti on tehty noin 160 lapselle ja toiminta siellä käynnistyy kahden ryhmän voimin, laajentuen sitä mukaa kun lapsia tulee lisää. Alakoulu, viralliselta nimeltään Aurinkokiven yhtenäiskoulun Keimolanmäen opetuspiste, puolestaan mitoitettu noin 200 oppilaalle. Koulun toiminta käynnistyy 1. ja 2. luokkien opetuksella ja laajenee oppilasmäärän kasvun ja tarpeen mukaan.

Lue lisää Keimolanmäestä

Julkaistu: 10.10.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter