Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot ottavat jälleen kantaa HSL:n seniorialennuksiin

Vantaan, Helsingin, Espoon sekä Kauniaisten vanhusneuvostot hyväksyivät yhteiskokouksessaan 22.10.2019 Vantaan kaupungintalolla kannanoton HSL:n seniorialennuksen aikarajoituksen poistamisesta.

Keväästä 2019 lähtien kaikki 70 vuotta täyttäneet pääkaupunkiseudun asukkaat saavat 50% alennuksen kertalipun hinnasta klo 9.00-14.00 välisenä aikana.

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot katsovat, että seniorialennus tulisi laajentaa kokoaikaiseksi. Aikarajaa pidetään tarpeettomana ja byrokratiaa lisäävänä. Lisäksi eläkeläiset, kuten kaikki muutkin, välttävä ruuhka-aikoja aina kun se on mahdollista. On paljon liikkumistarpeita, joiden ajankohtaa ei voi valita itse: esimerkiksi lastenlasten hoito, päivähoitoikäisten saattaminen, vapaaehtoistoiminta ja yhteiskunnallinen osallistuminen. Lisäksi monet harrastukset osuvat ajankohdan 9.00-14.00 ulkopuolelle eikä terveydenhoitokäyntien aikaa yleensä voi itse valita.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävä liikennepolitiikka edellyttävät yksityisautoilun vähentämistä. Pääkaupunkiseudun n. 200 000 eläkeikäisestä moni omistaa henkilöauton ja käyttää sitä, tarvittaessa myös ruuhka-aikoina. Kokoaikainen seniorialennus saisi monet heistä valitsemaan julkisen liikenteen. Tämä vähentäisi henkilöautojen ja -autoilijoiden määrää iäkkäämmästä päästä.

Kannanotto löytyy vanhusneuvoston sivuilla: Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostojen kannanotto 22.10.2019: Kokoaikainen seniorialennus olisi ilmastoteko

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot ottivat kantaa HSL:n vyöhykeuudistukseen ja sen myötä voimaan astuneeseen seniorilippuun myös viime syksynä. Syksyn 2018 kannanotto löytyy puolestaan Helsingin kaupungin sivuilta.

Julkaistu: 22.10.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter